Bradara i Stojanović: Nismo htjeli bez Lende donositi odluku o izboru predsjednika FBiH

Kandidati za rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović izjavili su danas nakon sastanka da bez kandidata iz reda bošnjačkog naroda Refika Lende (SDA) nisu htjeli donositi odluku ko će obavljati funkciju predsjednika i podpredsjednika FBiH.

Stojanović je kazao da se Lendo nije odazvao pozivaju za sastanak, nakon što su Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije juče potvrdili Bradaru, Stojanovića i Lendu za novo rukovodstvo Federacije BiH.

“Pokušavamo da napravimo konstruktivan razgovor i Lendo nam je rekao da će nas danas iza 14 sati obavijestiti o danu i terminu sastanka za dogovor”, kazao je Stojanović.

Pojasnio je da nije određen rok kada trebaju odabrati predsjednika ili podpredsjednika FBiH, ali budući da je Vlada FBiH već četiri godine u tehničkom mandatu, kaže da žele što prije preuzeti odgovornost i početi raditi.

“Na ovaj način, bilo ko od nas može razvlačiti izbor predsjednika u nedogled, što je nekima u interesu. Poslije toga, imamo rok od 30 dana da predložimo mandatara Vlade FBiH”,podsjeća Stojanović.

Kandidatkinja iz reda hrvatskog naroda Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) izrazila je žaljenje što se Lendo nije pojavio na sastanku.

“Mi smo već potvrđeni u Parlamentu FBiH i ta priča o imenovanju je završena, na krilima pozitivne energije koja se širi u BiH”,istakla je.

Ukoliko ne bude dogovora, dodala je, trebaju izvijestiti Predstavnički dom, koji će odrediti ko je predsjednik FBiH.

“Juče se pokazalo da se neki ne žele dogovoriti i obustavili smo postupak. Materijal ne može otići CIK-u, niti CIK može dodjeljivati certifikate dok ne saznaju ko je predsjednik”,pojasnila je.

Takođe je izrazila žaljenje što neki, kako je rekla, po svaku cijenu žele i dalje blokirati Federaciju.

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine juče su usvojili Listu kandidata za izbor predsjednika i podpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj su Refik Lendo, Lidija Bradara i Igor Stojanović.

(Fena)