Kosovo danas obilježava Dan neozavisnosti

Vlada Kosova održala je danas svečanu sjednicu povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, a tom prilikom kosovski premijer Albin Kurti kazao je da nigdje u Evropi etničke manjine ne uživaju prava  kao na Kosovuv te kako će se pobrinuti da se ta ravnoteža ne naruši.

“Danas, na ovu 15. ogodišnjicu nezavisnosti, ovo je mjesto da se pohvalimo nečim što Kosovo jako dobro radi, govorimo o pravima koja dajemo etničkim manjinama. Nigdje u Evropi manjine ne uživaju prava na svim nivoima kao ovdje. Na nama je da se pobrinemo da se ta ravnoteža ne naruši eksperimentalnim formulama koje gdje god su bile isprobane nisu dale dobre rezultate”, rekao je kosovski premijer Kurti.

Kurti je podsjetio kako je nezavisnost Kosova postignuta kroz rat i žrtvu, a biće postignuta kroz rad koji karakteriše građane Kosova, te dodao kako je glavni zadatak predstavnika vlasti povećati razloge zbog kojih bi mladi ljudi tokom proslave 20. godišnjice izabrali Kosovo kao zemlju koja im pruža bolju budućnost.  

Kosovo danas slavi 15. godišnjicu nezavisnosti. Na današnji dan 2008. godine, Skupština Kosova proglasila je najnoviju državu u Evropi, nezavisnu, suverenu i demokratsku.

Reporteri podsjećaju da je Kosovo do sada priznalo 117 zemalja. Posljednja država koja je priznala Kosovo je Izrael, a Kosovo, osim Srbije, ne priznaje još pet zemalja Evropske unije, te Rusija i Kina.

U povodu Dana nezavisnosti, građanima Kosova danas su upućene čestitke od čelnika i državnika evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država, u kojima se naglašava potreba za normalizacijom odnosa sa Srbijom, a u okviru prijedloga Evropske unije.  

Tako je američki predsjednik Joe Biden pozdravio odluku Kosova o prihvazanju prijedlog Evropske unije s “konačnim ciljem međusobnog priznanja”

“Pozdravljamo vaše prihvatanje prijedloga EU-a o normalizaciji, s konačnim ciljem uzajamnog priznanja, što može pomoći u osiguravanju mirnije i prosperitetnije budućnosti za građane Kosova i Srbije”, stoji u Bidenovom pismu upućenom predsjednici Kosova Vjosi Osmani.

Predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier rekao je da dijalog sa Srbijom, koji vodi EU, ostaje ključni izazov za tu zemlju za normalizaciju odnosa dviju zemalja.

“Spremnost obiju strana na konstruktivnu saradnju i miran suživot ostaje ključna za put u EU. Na taj način, možete biti sigurni da imate podršku Njemačke kao pouzdanog partnera Kosova”, navodi se u čestitci predsjednika Steinmeiera.

Skupština Kosova u povodu Dana nezavisnosti održaće danas svečanu sjednicu, a takođe će biti položeni vijenci na grob kosovskog heroja Adama Jasharija.

(Fena)