Posmrtni ostaci fudbalera iz Gane Atsua poginulog u potresu u Turskoj prevezeni kući

Posmrtni ostaci bivšeg reprezentativca Gane Christiana Atsua, koji je poginuo u razornom potresu u Turskoj u nedelju su prebačeni kući, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Atsua (31( zahvatio je potres magnitude 7,8 koji je potresao Tursku i Siriju 6. februara, ubivši više od 44.000 ljudi u obe zemlje.

Bilo je prvih izvještaja da je bivši igrač Chelseaja i Newcastlea spašen dan nakon potresa, a pokazalo se da su lažni i njegovo tijelo pronađeno je u subotu, javio je AFP.

“Ostatke će pratiti njegova porodica i ambasador Gane u Turskoj na letu Turkish airlinesa i stići će u Accru (glavni grad Gane) u nedelju u 19,40 sati”, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova.

U subotu je ministarstvo saopđtilo da su Atsuov stariji brat i sestra blizanka bili prisutni na mjestu spašavanja kada je njegovo tijelo izvučeno.

Njegova udovica Marie-Claire Rupio i njihovo troje djece bili su u subotu na tribinama St James’ Parka, kako bi se pridružili odavanju počasti igraču prije Newcastleove utakmice protiv Liverpoola.

Atsu je postigao posljednji od svoja 33 gola u karijeri za Hatayspor u turskoj Super Ligi 5. februara, nekoliko sati prije nego što se potres dogodio.

Prethodno je igrao za svoju reprezentaciju, a predsjednik Gane Nana Akufo-Addo rekao je da je “fudbal izgubio jednog od svojih najboljih ambasadora, koga će biti teško nadomjestiti”.

(Fena)