U toku akcija u borbi protiv korupcije kodnog naziva “Klaster” po nalogu Tužilaštva BiH

Po nalogu postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba u više gradova, na području oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Aktivnosti se realizuju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA-om, na suzbijanju organizovanog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca, koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH, vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova.

Ova akcija je dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona u borbi protiv sistemske korupcije u Bosni i Hercegovini i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem krivičnih djela, nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu  visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Više informacija biće dostupno nakon završetka aktivnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)