Kurti: Evropski prijedlog sadrži de facto priznanje

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je danas da su saveznici te zemlje napravili evropski prijedlog za Kosovo kao paket, koji će unaprijediti članstvo Kosova u međunarodnom sistemu, a koji sadrži de facto priznanje i to na temelju Povelje Ujedinjenih ncijaa.

“Nije da smo pregovarali, prijedlog je stigao. To nije proizvod zahtjeva stranaka. Nije da sam nešto tražio, tu je. Saveznici Republike Kosovo osmislili su ga kao paket koji će unaprijediti članstvo Kosova u međunarodnom sistemu, a koji sadrži de facto priznanje, a sve na temelju povelje Ujedinjenih nacijaa”, rekao je predsjednik Vlade Kosova okom današnje skupštinske sjednice.

Kurti je istakao da je prihvatio načelo koje su tražili evropski posrednici, te da je tekstualni sadržaj podijelio s čelnicima opozicionih stranaka, ali ne i u Skupštini.

 “Vjerujem da nakon mnogo mjeseci iz tog prijedloga gotovo ništa nije nepoznato, što je dobra podloga za dalje rasprave koje počinju sljedeći ponedeljak“, kazao je Kurti, te dodao da zbog povjerljivosti tekst evuropskog prijedloga za Kosovo nije donio u Skupštinu, ali da su ga lideri opozicijskih stranaka prihvatili, prenose Reporeteri.

Prema njegovim riječima, sporazum sadrži međusobno priznavanje de facto forme, a takođe i tačku o formalizovanju statusa Srpske pravoslavne crkve.

“Formalizovanje ne znači pregovore o njenom statusu, niti raspravu o posebnim pravima, već se ona naziva vjerskom pravnom osobom, odnosno vjerskom zajednicom u zakonodavstvu Republike Kosovo”, kazao je Kurti .

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier rekao je da Kosovo i Srbija moraju provesti sporazume koje su potpisali kroz proces dijaloga, a to uključuje napredak prema uspostavljanju Zajednice srpskih općina.

“Snažno podržavamo prijedlog EU koji je na stolu. Očekujemo da će dvojica čelnika unaprijediti ovaj prijedlog na svom sljedećem sastanku”, kazao je Hovenier i istaknuo kako SAD smatra da se normaliovrani odnosi trebaju fokusirati na konačno međusobno priznanje.

“Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i ključan je za bezbjednost i stabilnost na zapadnom Balkanu”, rekao je Hovenier.

Šef parlamentarne skupine Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri smatra da će na stanaku kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 27. februara u Bruxellesu biti potpisan sporazum za Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Tahiri je istakao da njegov stav dijele još neki politički predstavnici Kosova koji smatraju da će na sastanku u Bruxellesu kosovski premijer dati „zeleno svjetlo“ za Zajednicu srpskih opština.

“Premijer Kosova i srbijanski predsjednik potpisaće sporazum u ponedeljak, koliko smo čuli tokom razgovara s različitim političkim akterima. Zatim imamo izbore, na kojima će se birati legitimna tijela u četiri opštine na sjeveru Kosova”, kazao je Tahiri za prištinske medije.

Prema njegovim riječima, nakon toga slijede izbori gradonačelnika opština na sjeveru Kosova, dok se oko lipnja očekuje izrada nacrta statuta ZSO.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu je kazao da je bit sporazuma Zajednica opština sa srpskom većinom, te dodao da će Srbija ostati pri onome što je zaključeno na sjednici Skupštine Srbije o Kosovu.

“Svi znaju da je bit Zajednica opština sa srpskom većinom – ili ćete riješiti problem Zajednice ili mogu samo reći hvala, to je sve”, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je da Kosovo prihvatanjem francusko-njemačkog plana zaustavlja ruske ciljeve o destabilizaciji na Balkanu, te je od premijera Kurtija zatražio da u ponedeljak zaključi sporazum sa Srbijom.

Kosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić učestvovaće 27. februrq na sastanku u Bruxellesu, a visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Josep Borrell se nada da će dvije strane prihvatiti evopski prijedlog kao način za normalizaciju međusobnih odnosa.

Kako je najavljeno iz Press službe Evropske unije (EU), Borrell će uz podršku posebnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčáka, održati odvojene sastanke s čelnicima Kosova i Srbije s početkom u 15 sati, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je u utorak kako se nada da će razgovori u Bruxellesu biti usmjereni na francusko-njemačku inicijativu, a ne na “interese jedne strane”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da će se na sastanku 27. februra u Bruxellesu svakako razgovarati o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i dodao da će  “o tome morati razgovarati i evropski predstavnici”.

U Bruxellesu će 27. februara biti riječi o Prijedlogu EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a koji  predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

(Fena)