MUP HNK-a neće obavljati poslove za račun “Mo-parkinga”

Povodom nespretno izrečenih ili u medijima krivo prenesenih izjava direktora  JP „MO Parking“ da će „policija u potpunosti preuzeti pauk-službu i da će grad Mostar ustupiti MUP-a dva pauk-vozila“ dužni smo , po ko zna koji put, informisati javnost da MUP HNK-a obavlja samo poslove iz svojih nadležnosti propisanih Zakonom. Ovo Ministarstvo nije, a niti hoće , obavljati poslove iz nadležnosti i za račun JP „MO Parking“ ili bilo koga drugog javnog ili privatnog preduzeća eventualno preuzimajući  dio njihovih poslova, navodi se u današnjem saopštenju iz Ureda komesarapolicije HNK-a.

MUP HNK-a je, navodi se, pokazao dobru volju za saradnjom u rješavanju problema „mirujućeg saobraćaja“ u gradu Mostaru, te zatražio na korištenje jednog pauk vozila od nekoliko dugi niz godina nekorištenih pauk vozila u vlasništvu grada Mostara, ali isključivo radi obavljanja poslova iz svoje nadležnosti propisanih Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

“Takođe, koristimo priliku da informišemo javnost da su intenzivirane aktivnosti policije na suzbijanju prekršaja nedozvoljenog parkiranja na trotoarima, ulici, zelenim površinama i drugim mjestima gdje je to Zakonom zabranjeno. U svom radu, policija je počela koristiti i niz tehničkih sredstava a jedno od novih jeste da se koristi kamera iz službenog vozila u pokretu koja snima vozila parkirana na nedozvoljenim mjestima. Nakon obrade i provjera u bazi podataka, prekršioci će na kućnu adresu dobiti obavještenje o izvršenom prekršaju sa propisanom visinom kazne. Na kraju, obavještavamo javnost da su u gradu Mostaru u ulici Ante Starčevića i u ulici Kralja Tomislava postavljeni novi radari za kontrolu brzine i drugih saobraćajnih prekršaja”, ističe se u saopštenju iz Ureda komesara policije MUP-a HNK-a.

(NovaSloboda.ba)