Oduzet duhan i cigarete u vrijednosti od 64.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji „BLOK II“ oduzeli su 179 kg sitno rezanog duhana kao i 4.858 kutija različitih cigareta ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 64.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UIO su na području u regionalnog centra Tuzla proveli akciju kodnog naziva „Blok II“. Tom prilikom je identifikovano lice koje se bavi nedozvoljenim prometom akiciznih proizvoda, te je izvršen pretres putničkog motornog vozila, stambenog objekta i pomoćnih objekata.  Prilikom aktivnosti na terenu pronađena je i privremeno oduzeta veća količina duhanskih proizvoda: 179 kg sitno rezanog duhana za pušenje i 4.858 kutija raznih cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje. Procijenjena tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe iznosi 64.000 KM.

Protiv osumnjičenog lica će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210a  Krivičnog zakona BiH.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizovana oprema, kao i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade u BiH putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)