Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno slaba kiša je registrovana na sjeveru Hercegovine, zapadnim, centralnim i sjevernim područjima Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Bugojno i Zenica 0, Ivan Sedlo 1.Tuzla 2. Drvar i Sarajevo 3. Doboj, Livno i Sanski Most 4, Banja Luka i Bijeljina 5, Gradačac i Široki Brijeg 6. Mostar, Stolac i Trebinje . Neum 10 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Rijetko može pasti malo kiše i to uglavnom prije podne.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 9 i 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opšta slika će biti lošija u cijeloj zemlji, izraženije u dijelu Hercegovine.

Pod uticajem južine, povećanog naoblačenja i povremenih padavina, tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati.

Kao posljedica promjene vremena, od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, promjene raspoloženja, malaksalost, nesanica, reumatski bolovi.

Preporučljivo je ne izlagati se jačim naporima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom kolovozu

U sjevernim krajevima, zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada, saobraća se po mokrom kolovozu. U ostalim krajevima kolovoz je mjestimično vlažan, a skrećemo pažnju na smanjenu vidljivost zbog magle na pojedinim dionicama uz rijeku Unu. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 01.04.

Zbog radova na uklanjanju brojnih odrona i oborenih stabala obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Srbljani–Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac Srbljani-Cazin-Ljusina-Bosanska Krupa.

Zbog učestalih odrona, izdvajamo i puteve: Bugojno-Kupres, Rogatica-Ustiprača, Čapljina-Stolac, Turbe-Karanovac, Simin Han-Banj Brdo, Jajce-Banja Luka i Trnovo-Foča, kao I prevoj Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), kao i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), te na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)