Lajčak danas u posjetu Prištini, razgovaraće s premijerom Kurtijem

Posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak boraviće danas i sutra u posjetu Prištini gdje će se u 16 sati sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Lajčak će se, osim s predstavnicima prištinskih vlasti, susresti i s vođama opozicionih stranka, te će nakon toga otputovati u Beograd.

Uoči ovog sastanka, Lajčak je rekao kako očekuje da se strane dogovore o načinu provođenja sporazuma od 27. februara iz Bruxellesa.

“Očekujemo da se obe strane dogovore o putu provođenja, a takođe se trebaju pripremiti za konstruktivne prijedloge, temeljene na našem tekstu. O tome očekujem da ćemo razgovarati s premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Aleksandrom Vučićem tokom posjeta Prištini i Beogradu”, rekao je Lajčak, prenose Reporteri.

Čelnici Srbije i Kosova podržali su 27. februara na sastanku u Bruxellesu prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovim provođenjem.

Nakon toga Aleksandar Vučić rekao je da sve dok je predsjednik Srbije neće potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova ni njegovo članstvo u UN-u, dodajući kako je to rekao svim evropskim i svjetskim čelnicima i da svi to znaju.

Obojica čelnika su se nakon povratka iz Bruxellesa suočila s oštrim kritikama opozicipnih stanka koje u Prištini Kurtija kritikuju da je prihvatio formiranje ZSO na Kosovu, a u Beogradu srbijanske desne opozicione stranke optužuju Vučića za izdaju Kosova i državnih i nacionalnih interesa.

Američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier istakao je da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog protivljenja predstavnika kosovske opozicije evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Takođe, ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde pozvao je opozicionene stranke na Kosovu da podrže francusko-njemački plan, te dodao da je ZSO ostavljena Kurtijevoj vladi kao “nasljeđe” od prethodnih vlada, a koje su činile današnje opozicione stranke.

Glasnogovornik američkog Državnog insotranih poslova Edward Price istakso je da Sjedinjene Američke Države žele da prijedlog EU o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije na kraju rezultira uzajamnim priznanjem.

“Smatramo da se normalizacija odnosa treba temeljiti na konačnom međusobnom priznanju. Ovo je proces koji vodi EU. SAD ga podržavaju na sve moguće načine. Prisutni smo u ovim razgovorima preko Gabriela Escobara, koji je aktivno učestvovao sa stranama i nastavićemo činiti što možemo kako bismo podržali ovaj proces”, rekao je Price, prenosi Klankosova.

Lajčekovu je posjetu Kosovu i Srbiji krajem februara najavila Služba za vanjske poslove EU, a organizovan se uoči posjete regiji visokog predstavnika za vanjsku politiku i bezbjednost EU Josepa Borrella.

Sljedeći sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića održaće se 18. februara, Ohridu, Sjeverna Makedonija.

(Fena)