“Los Rosales” obilježio 26. godišnjicu rada

Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” iz Mostara obilježio je u petak 26. godišnjicu svog postojanja i rada, a njegova direktorica Mirna Mezit naglasila kako se ne prestaju truditi svakodnevnicu mladih i djece s poteškoćama učiniti ravnopravnom u društvu.

Los Rosales, koji svakodnevno odgaja, obrazuje, socijalizuje i radno osposobljava djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, ove je godine godišnjicu obilježio tako što je upriličio druženje djece s vršnjacima iz redovnih škola i vrtića Grada Mostara prigodnim kulturno-umjetničkim programom i radionicama.

“Već 26 godina koračamo i pokušavamo svakodnevnicu mladih i djece s poteškoćama učiniti ravnopravnom kao i svih ostalih članova ovoga društva, i to uz potporu naših partnera: Grada Mostara i Vlade HNK-a, te prijatelja Centra”, istakla je u razgovoru za Fenu direktorica Centra “Los Rosales” Mirna Mezit.  

Po njenim riječima, rođendan Centra se ove godine proslavlja na drugačiji način pa su, pored kratkog programa u kome učestvuju djeca Centra, stigli i učenici redovnih škola i vrtića Grada Mostara u pratnji svojih vaspitača, a koji će se kroz sportske, kreativne i likovne radionice družiti i obilježiti rođendan “Los Rosalesa”.

Dodala je i kako im je želja da kroz zajedničko druženje i radionice prikažu što prava inkluzija djece i osoba s invaliditetom zaista jeste.

Govoreći o urađenom u proteklom eprriodu, direktorica Centra istakla je evropski projekat  – Inklusive play, koji “Los Rosales” radi u saradnji s Gradom Mostarom, Gradom Zadrom i vrtićem “Latica”, što bi uskoro trebalo rezultirati inkluzivnim parkom na Kantarevcu u Mostaru.

 Podsjetila je i na to da je Centar u protekloj godini dobio i terapijsku sobu – za koju je obučeno deset stručnjaka za različite vidove terapije – igrom, senzornom komunikacijom itd.

“Mi ne mirujemo, nego kroz različite projekte i ljude koji prepoznaju naš rad nastojimo mijenjati svijest ljudi i uključiti mlade i djecu s poteškoćama u razvoju u sve sfere društva, a ne samo u obrazovanje”, rekla je direktorica Mezit.

Osim djece Centra i njihovih vršnjaka iz škola i vrtića, predstavnika Grada Mostara i prijatelja Centra “Los Rosalesa”, obilježavanju 26. godišnjice, prisustvovali su ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK-a Rašid Hadžović i Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti Gradske uprave Mostar.

(Fena)