Održana sjednica Savjeta za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića

Na drugoj sjednici Savjeta za vanjsku politiku pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, razmatrano je više pitanja iz oblasti vanjske politike Bosne i Hercegovine. Tom prilikom, detaljno je analizirana realizacija glavnih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine, kao i dinamiziranje puta u punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO. Takođe, članovi Savjeta su razgovarali i o unaprijeđenju regionalne saradnje, jačanju bilateralne i multilateralne saradnje, te unaprijeđenju ekonomskih odnosa sa strateškim partnerima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Usvojeni su zaključci sa prve, konstituirajuće sjednice, na kojoj su razmatrane inicijative i aktivnosti usmjerene ka jačanju regionalne saradnje. Zaključeno je da  Bosna i Hercegovina treba nastaviti podržavati konstruktivne i kredibilne inicijative i aktivnosti koje podržava i Evropska unija i koje su usmjerene ka jačanju regionalne saradnje.

Vođena imperativom jačanja dobrosusjedskih odnosa na ravnopravnoj osnovi, uz međusobno poštovanje suvereniteta, Bosna i Hercegovina treba nastaviti aktivan angažman u regionalnim inicijativama za koje je do sada preuzela obavezu učešća.

Država Bosna i Hercegovina ostaje u obavezi unaprijeđenja procesa donošenja odluka potrebnih za efektnije djelovanje unutar Berlinskog procesa (efikasnije kadroviranje i donošenje odluka koje će omogućiti efektniju implementaciju projekata i inicijativa iz Berlinskog procesa).

Za eventaulno učešće države Bosne i Hercegovine u dodatnim regionalnim inicijativama moraju se napraviti detaljne, sveobuhvatne i stručne procjene nadležnih državnih institucija o potpunoj usklađenosti takvih inicijativa sa strateškim ciljevima Bosne i Hercegovine, te dodatnoj vrijednosti od tih inicijativa za našu zemlju.

Pri eventualnoj izradi analize pristupanja Bosne i Hercegovine bilo kakvoj novoj regionalnoj inicijativi nužno je objektivno i činjenično razmotriti genezu, pravni okvir, infrastrukturu, budžet, strukturu, sistem donošenja odluka, sadržaj, ciljeve, kapacitete za analizu i prikupljanje informacija koje će biti osnovom za utemeljeno donošenje odluka.

Članovi Savjeta jednoglasno su konstatirali da je formiranje Savjeta za vanjsku politiku, ali i drugih savjeta pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, potpuno opravdan i koristan potez koji je konkretno pokazao važnost povezivanja državnih organa vlasti sa stručnjacima i ekspertima iz raznih oblasti.

(NovaSloboda.ba)