Magazinović traži da se donacije u vidu hrane oslobode plaćanja poreza

Šef kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović danas je svim kolegicama i kolegama zposlanicima u tom domu dostavio na upoznavanje zakon kojim se donacije u vidu hrane oslobađaju plaćanja poreza.

Pored toga, on je uputio poziv da svi zajedno budu predlagači ovog zakonskog rješenja koje se dugo očekuje, ne samo od onih koji vode javne kuhinje, nego i privrednika koji doniraju hranu, ali prije svega krajnjih korisnika, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

“Vjerujem da ste upoznati sa inicijativom fondacije Mozaik o dopunama Zakona o PDV-u u smislu oslobađanja od poreza hrane, koja se donira javnim kuhinjama, kao i svim benefitima koje ova dopuna zakona nosi sa sobom. Paradoksalna je trenutna situacija u kojoj se kažnjavaju oni koji doniraju hranu, jer se finansijski više isplati uništiti hranu, plaća se oko pet posto od vrijednosti hrane, nego je donirati, za šta se plaća 17 posto PDV-a. Procjene govore da se godišnje uništi hrana u vrijednosti od cca 130 miliona KM”, stoji u Magazinovićevom pismu. 

Napominje da je u odgovoru na zposlaničko pitanje koje je uputio Upravi za indirektno oporezivanje ovaj prijedlog ocijenjen osnovanim, te je iskazana spremnost u preduzimanju aktivnosti u smislu adekvatnog definisanja zakonskih i podzakonskih rješenja.

“Smatram da je, razumijevajući sve političke razlike, važno da sarađujemo na ovakvim temama. Ljudi u stanju potrebe, gladni ljudi, a, nažalost, ima ih jako puno, to očekuju od nas. Trebamo biti svjesni da osim krajnjim korisnicima, ovim zakonom pomažemo i privrednicima, ali i budžetima lokalnih zajednica, iz kojih se najčešće izdvaja novac za javne kuhinje. Zbog toga je važno da pokažemo jedinstvo jer od svih nas, zajedno, zavisi uspjeh projekta “Niko gladan, niko sam”, naveo je.

U narednim danima Magazinović ima namjeru održati sastanak u vezi Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u čija izmjena, takođe, treba pratiti predloženu dopunu zakona i definisati provođenje ovog procesa u praksi. To nije ingerencija Parlamentarne skupštine BiH, ali smatra da o tome treba imati informacije u trenutku kada se bude izjašnjavalo o zakonu.

“Danas, kada su konstituisana oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i radna tijela i kada postoji saglasnost UIO, smatram da su ispunjeni uslovi da zakon uđe u proceduru. Zbog toga Vas molim da se u narednih sedam dana izjasnite o spremnosti da budete jedan od predlagača zakona i učestvujete u aktivnostima na usvajanju zakona”, zaključio je Magazinović. 

(Fena)