Kurti: Moji savjetnici razmatraju modele za ZSO

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da njegovi savjetnici i neki od ministara razmatraju 15 modela za formiranje Zajednice srpskih opština, koje je ponudio emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak, i dodao da oko ustavnosti i zakonitosti neće biti pravljeni kompromisi, prenosi Kosovo online.

“Modeli, koje je predstavio evropski izaslanik Lajčak, su različita rješenja za nacionalne manjine u zemljama Evropske unije, ukupno ih je petnaest dobro poznatih. Smatram da su to modeli iz kojih možemo uzeti elemente kako bi u našoj zemlji ne samo ljudska prava, već i prava nacionalnih manjina bila na pravom nivou. Na njima rade moji savjetnici, neki od ministara, kako bi se ustanovilo šta je najpovoljnije. Naravno, ustavnost, zakonitost, ravnopravnost, funkcionisanje države su nešto oko čega nikada ne pravimo kompromise”, rekao je Kurti.

On je dodao da će prije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu biti poznat dnevni red razgovora.

“Prije subote ćemo znati dnevni red i točke sadržaja o čemu će se tamo razgovarati. U okviru rasprave o planu implementacije već dogovorenog sporazuma po evropskom prijedlogu, ne mijenjajući ništa”, rekao je Kurti.

(Fena)