Oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u našoj zemlju oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -3 stpena, Ivan Sedlo 2, Sokolac 3, Drvar 4, Bihać, Bugojno, Livno, Sarajevo 5, Gradačac 6, Doboj, Sanski Most, Srebrenica, Trebinje, Tuzla, Zenica 7, Banja Luka, Prijedor, Široki Brijeg, Zvornik 8, Bijeljina, Mostar, Stolac 9, Neum 10 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. Prema kraju dana ili u večernjim satima, u nizinama centralne i istočne Bosne može biti susnježice ili slabog snijega.

Vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjeren do pojačan, povremeno sa jakim udarima, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Povećano naoblačenje, padavine i tmurno vrijeme praćeno zahlađenjem, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće tegobe, pretežno u vidu reumatskih i bolova na mjestu povreda, glavobolje, promjene raspoloženja.

Uz povremeno jače sjeverno strujanje tokom dana, preporučljivo je prikladno se obući i posvetiti pažnju zaštiti od nižih temperatura, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim problemima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

Zbog slijetanja teretnog vozila otežano, jednom trakom, saobraća se na magistralnom putu Donji Vakuf-Jajce, kod mjesta Krivače.

Nakon završenog policijskog uviđaja saobraćajne nesreće, koja se dogodila rano jutros u naselju Solina na putu Tuzla-Čelić, normalizovano je saobraćanje.

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, zbog kiše u nižim, te mjestimično snijega u višim predjelima. Snijega na kolovozu ima na putevima Bugojno-Kupres-Šuica-Livno i Posušje-Jablanica (preko Blidinja). U pojedinim dijelovima naše zemlje upozoravamo i na jak vjetar, kao i na povećanu opasnost od odrona. Na dionicama Glamoč-Mlinište i Novi Travnik-Bugojno (Rostovo) magla i niska oblačnost znatno smanjuju vidljivost.

Zbog učestalih odrona, izdvajamo puteve: Bugojno-Kupres, Rogatica-Ustiprača, Turbe-Karanovac, Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Živinice-Kladanj-Olovo, Jajce-Banja Luka i Trnovo-Foča, kao i prevoje Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje) i Rostovo (Novi Travnik-Bugojno).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), kao i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), zatim na skretanju za Orahovicu na području Konjica, te na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno, prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 01.04., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)