U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je pretežno oblačno u zapadnim, centralnim i istočnim područjima. Na jugu i sjeveru zemlje je pretežno vedro.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Ivan Sedlo -3, Bihać i Sanski Most -2, Sarajevo -1, Banja Luka 0, Bijeljina, Bugojno, Doboj, Drvar, Livno i Tuzla 1, Gradačac 3, Zenica 4, Široki Brijeg i Trebinje 5, Mostar i Stolac 7, Neum 8 stepeni.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano, više oblačnosti na sjeveru Hercegovine.

Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana.

Tokom prijepodneva, uz tmurno vrijeme i slabije padavine u Bosni, kod osjetljivih osoba moguće su nešto izraženije tegobe, pretežno u vidu lošijeg raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije.

Sa porastom temperatura i djelimičnim razvedravanjem u drugom dijelu dana, opšta slika će biti ljepša u cijeloj zemlji.

Na jugu sunčanije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice, ugaženog snijega i odrona

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, a u kojoj je učestvovalo jedno vozilo, saobraća se usporeno-preticajnom trakom.

U višim planinskim predjelima Bosne upozoravamo na poledicu ili mjestimično i ugaženi snijeg na kolovozu, a posebno izdvajamo putne pravce: Glamoč-Mlinište, Jablanica-Posušje (dionica Risovac-Blidinje), Trnovo-Foča (preko Rogoja), Han Pijesak-Vlasenica (preko Han Pogleda), Gacko-Tjentište i Pale Jahorina. U ostalim krajevima saobraća se po vlažnom ili suhom kolovozu. Upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona kamenja na kolovoz. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici), saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara).

U toku su radovi na rekonstrukciji raskrsnice u Gornjoj Kalesiji (na magistralnom putu M-4, skretanje za Sapnu), zbog čega se, u vremenu od 07 do 16 sati ,saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Radovi se izvode i na regionalnom putu Ravno-Zavala (na spoju sa magistralnim putem M-6), pa je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)