U Libiji nestalo više od dvije tone urana

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) otkrili su u utorak da je otprilike 2,5 tone prirodnog urana nestalo s neimenovane lokacije u Libiji, objavio je u srijedu glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi. IAEA će pokušati razjasniti okolnosti njegovog uklanjanja i otkriti gdje se trenutno nalazi, saopštila je agencija.

Prema Grossiju, deset bačvi koncentrata uranove rude “nije bilo na lokaciji kao što je ranije objavljeno” kada su ih pregledali inspektori, prenosi francuska novinska agencija AFP.

IAEA će provesti dalje aktivnosti kako bi “razjasnila okolnosti vezane uz uklanjanje nuklearnog materijala i njegovu trenutnu lokaciju”, stoji u saopštenju agencije. Uran je prethodno lociran na lokaciji koja nije na teritoriji pod kontrolom libijske vlade, javlja britanski BBC.

Libija, kojom je decenijama vladao Moamer Gadafi, odustala je od svog nuklearnog programa 2003. Od pada i smrti Gadafija, 2011. godine, zemlja je utonula u političku krizu i ostaje podijeljena između nominalno privremene vlade u glavnom gradu Tripoliju i zapadu i drugu vladu na istoku zemlje koju podupire vojni mogul Khalifa Haftar, prenosi STA.

(Fena)