Univerzitet u Kentuckyu će isplatiti 20 miliona dolara odštete nakon smrti studenta

Univerzitet u Kentuckyu pristao je da plati 14 miliona dolara porodici hrvača, koji je preminuo od toplotnog udara nakon što je molio za vodu tokom treninga.

Grant Brace (20) umro je u avgustu 2020. godine, nakon što je više puta sprintao gore-dole niz strmo brdo. Njegovi advokati su rekli da su mu treneri odbili dati vodu.

Dva trenera navedena u tužbi navodno su stvorila “atmosferu straha” u timu. Univerzitet Cumberlands saopštio je da se nada da će dogovor biti okončan, ali je tvrdio da je mogao poništiti tužbu da se nastavilo sa suđenjem.

“Iskreno se nadamo da će rješavanje ovog pitanja omogućiti porodici Brace mir”, rekao je univerzitetski kancelar Jerry Jackson u izjavi.

U tužbi se navodi da je Brace, rodom iz Louisvillea, postao “veoma dezorijentisan” nakon intenzivne vježbe u dijelu kampusa poznatom kao “Punishment Hill”.

Braceu je dijagnosticiran ADHD i narkolepsija, zbog čega je bio prisiljen da uzima lijekove koji zahtijevaju odgovarajuću hidrataciju, posebno tokom vježbanja.

Uprkos njegovim medicinskim potrebama, u tužbi se navodi da su ga dva trenera izrugivala kada je zatražio pauzu, govoreći: “Misliš li da si poseban i da ti je dozvoljeno više vode?”

Na dan smrti, Brace je odradio brojne sprinteve, a zatim “sjeo od iscrpljenosti”, navodi se u tužbi.

Nakon što mu je rečeno da će biti izbačen iz tima, još jednom je otrčao do vrha brda prije nego što je stao i rekao: “Gotov sam. Ne mogu više”.

Treneri su vrištali na njega nakon što se tim vratio u dvoranu, a on je pobjegao iz sale za hrvanje, navodi se u tužbi. Tražio je česmu za vodu, ali se srušio i umro prije nego što je uspio pronaći.

(Fena)