Mostarski polumaraton istrčalo skoro hiljadu trkača iz 37 zemalja

Skoro hiljadu trkača iz 37 zemalja učestvovalo je danas na Mostarskom polumaratonu u okviru sedme turističko-sportske manifestacije Mostar Run Weekend (MRW), a pobjednik trke bio je Đuro Borbelj iz Vojvodine s istrčanom rutom od 1.08.06.

Drugi je na cilj stigao Arny Attila iz Mađarske, dok je treći bio Ivan Dračar iz Hrvatske.

“Prvi put sam u Mostaru. Trka nije baš naivna, bilo je gusto do samog kraja. Nisam očekivao ovo vrijeme, jer stvarno nisam bio spreman za taj rezultat, ali ova jaka konkurencija me dovela do tog rezultata, kao i sreća pred kraj kada sam uspio izvući malo više snage da pobijedim takmičara iz Mađarske”, otkrio je pobjednik.

Dodao je kako se trčanjem bavi poluamaterski, rekreativno, a trči već deset godina. Prema broju prijavljenih natjecatelja vidljivo je, kaže Borbelj, da se iz godine u godinu broj rekreativaca i ozbiljnih takmičaraa drastično povećava.

U ženskoj konkurenciji, prva je na cilj stigla Jasmina Pitamic Vojska iz Slovenije, druga je bila Nataša Šontić iz Hrvatske, dok je trećeplasirana bila Marija Rajič Tošić iz Hrvatske.

Predsjednik Organizacionog odbora MRW-a Franjo Lovrić kazao je kako u trci danas učestvovali takmičari iz rekordnih 37 zemalja, dok je registrovano 920 takmičara.

“Ovo nije samo trčanje, nego druženje, promocija aktivnog stila života, promocija Mostara i Hercegovine. Manifestacija traje tri dana. Trkači su juče došli u Mostar kada smo imali Run konferenciju. Danas još organizujemo pokazni skok sa Starog mosta, a večeras priređujemo tri muzička događaja na tri različite lokacije”, naglasio je Lovrić.

Još je istakao kako je generalni pokrovitelj trke MT Abraham grupa otvorio vrata galerije “The Hub of Fine Arts”, gdje je svim sudionicima i volonterima osiguran besplatan ulaz kako bi vidjeli svjetska umjetnička djela.

“Na HT Eronet Humanitarnu trku od četiri kilometra smo veoma ponosni. Od ukupnog broja registrovanih takmičara, njih 700 je iz Mostara. Jedan je cilj bio dovesti trkače iz što većeg broja zemalja, a drugi cilj je bio pokrenuti lokalnu zajednicu u Mostaru i to smo uspjeli. Nadamo se da će ekipa koja ove godine trči humanitarnu trku, iduće godine trčati Mostarski polumaraton”,zaključio je on.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić objavio je kako se Grad Mostar od ove godine aktivno uključio u organizaciju i značajno doprinio da zabave ne nedostaje, te da svi iz Mostara ponesu uspomene na nezaboravne trenutke. Napomenuo je kako grad posjeti više hiljadu ljudi tokom ove manifestacije, te je pozvao građane da ostave automobile, izađu na ulice i podrže takmičare i humanitarce.

Inače, specifičnost rute u Mostaru je da trkači trče preko šest gradskih mostova, prelazeći rijeku Neretvu osam puta.

(Fena)