Sunčano s temperaturom do 19 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica i Sokolac -5 stepeni, Livno i Zvornik -3, Banja Luka, Bihać, Sanski Most i Zenica -2, Bijeljina, Široki Brijeg i Tuzla -1, Doboj, Gradačac, Ivan Sedlo i Sarajevo 0, Trebinje 3, Mostar 4, Neum 7 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U poslijepodnevnim satima vjetar mijenja smjer na jugo.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 12 i 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opšta slika je povoljna.

Većina populacije biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Jutarnji sati će biti hladni, stoga je u ovom periodu neophodno posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od nižih temperatura, u ostatku dana toplije i znatno ugodnije.

Savjetujemo Vam da slobodno vrijeme iskoristite za boravak na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Zbog saobraćajne nesreće, otežano, jednom trakom, saobraća se kod mjesta Donja Orahovica na magistralnom putu Tuzla-Doboj.

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz slabiji promet vozila. Na dionicama u planinskim predjelima upozoravamo na mjestimičnu poledicu, a skrećemo pažnju i na učestale odrone na brojnim dionicama.

Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Bugojno-Kupres, Rogatica-Ustiprača, Turbe-Karanovac, Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Živinice-Kladanj-Olovo, Jajce-Banja Luka i Trnovo-Foča, kao i prevoje Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje) i Rostovo (Novi Travnik-Bugojno).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), kao i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), zatim na skretanju za Orahovicu na području Konjica, te na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da izbjegavaju rizična preticanja. Treba obratiti pažnju na pješake u naseljenim mjestima, kao i na povećan broj biciklista i motocikista, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)