Mostarskoj publici po prvi put predstavilo se troje mladih umjetnika

U mostarskom Centru za kulturu otvorena je izložba „Dolazi nam proljeće“, na kojoj se mostarskoj publici predstavilo troje veoma mladih umjetnika.

“Slikanjem se bavim od malih nogu, a ozbiljnije sam umjetnost počela shvatati od 12 godine kada sam krenula u školu slikanja. U školu slikanja idem kod Ibrahima Novalića i Maje Novalić, te se mu puno toga naučili, na čemu sam im zahvalna”, rekla je Šejla Behram.

Uz nju je svoje radove predstavila i Tara Letić iz Brčkog.

“Slikam od sedme godine, od kada sam i krenula na sate slikanja. Zahvalila bih Centru za kulturu što su podržali moju umjetnost, kao i profesorici Almedini i porodici. Osjećam se presretno, drago je što sam dospjela do ovog. Najviše volim slikati pejzaže i portrete”, kazala je mlada umjetnica iz Brčkog.

Svoj doprinos večerašnjoj izložbi dao je i Radan Valik, koji dolazi iz Češke.

“Slikanjem se bavim od četvrte godine, ovo je moja prva izložba i osjećam se super. Najviše volim slikati noćne motive, drveće i mjesec”, otkrio je Valik, sin Daniele Bohat koja se, takođe, mostarskoj publici predstavila na izložbi priređenoj nedavno u povodu Dana žena.

Obe te izložbe dio su projekta „Trebao mi je neki novi početak“, u okviru koga slikari amateri imaju priliku predstaviti svoje radove mostarskoj likovnoj publici.

“Cilj projekta je da se publici predstave slikari koji nisu profesionalci, prije nekoliko dana je bila izložba pet slikarica povodom Dana žena, a ove zanimljive dječje radove smo odlučili odvojiti za prvi dan proljeća kao simboličnu poruku novog početka”, rekao je urednik kulturnih programa Centra za kulturu Mostar Dario Terzić.

“Djeca su predstavila svoja šarolika i djela puna mladosti. Drago je i nama i njima i njihovim roditeljima, nadam se da će tako biti i dalje. Imaćemo još dvije postavke u ovom ciklusu, jer, ipak, moramo dati prostora u galeriji i profesionalcima”,zaključio je Terzić.

(Fena)