Gradonačelnik dr. Kordić primio Sanju Miovčić, izvršnu direktoricu Vijeća stranih investitora Bosne i Hercegovine

rpt

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić primio je juče u Gradskoj vijećnici Sanju Miovčić, izvršnu direktoricu Vijeća stranih investitora Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Gradske uprave Mostar.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima investiranja u gradu Mostaru, saradnji sa postojećim investitorima, te aktuelnim investicijskim projektima, posebice u slobodnoj zoni.

Izvršna direktorica Vijeće stranih investitor izrazila je zadovoljstvo susretom sa gradonačelnikom i njegovim velikim interesom i željom za privlačenjem stranih ulagača, promocijom potencijala Mostara i mostarske regije, te potrebom za uspostavljanjem i unapređenjem režima slobodnih zona, a što u konačnici dovodi i do povećanja iznosa direktnih stranih investicija.

“Podrška lokalne zajednice kao ključnog partnera u realizaciji jedne investicije predstavlja izuzetno važan faktor za privlačenje stranih investicija. Iskustva iz regije pokazuju da poslovno okruženje koje je prijateljski nastrojeno prema postojećim i potencijalnim investitorima i spremno da pruži svaki vid podrške u smislu ubrzanja procedura, skraćivanja rokova, te davanja određenih podsticaja značajno doprinosi ekonomskom razvoju kako lokalnih zajednica tako i društva u cjelini”, istakla je Miovčić, te naglasila kako je mostarska regija svakako jedna od najatraktivnijih u tom smislu i s odličnim uslovima za ulaganja.

Takođe, na sastanku je bilo riječi i o infrastrukturnim projektima, koji su uspješno realizovani i koji se planiraju realizovati u Mostaru, a gradonačelnik je u tom svijetlu istakao kako će Mostar ove godine biti jedno veliko gradilište i da će se raditi, graditi i obnavljati praktično na svakom dijelu grada.

(NovaSloboda.ba)