Počinje Mostar MUN konferencija

Od četvrtka, 23.3. do subote 25.marta, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) organizuje konferenciju Model ujedinjenih ncija. MUN u Mostaru će ove godine okupiti 200 učesnika iz 33 zemlje svijeta.

Ceremonija službenog otvaranja biće upriličena u četvrtak sa početkom u 9 sati u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, zgrada Gimnazije Mostar, gdje će se prisutnima obratiti počasni gost ovogodišnje MUN konferencije, Ioannis Piliouris, šef Regionalnog ureda OSCE misije u BiH.

Tokom tri dana, sa delegatima koji predstavljaju 33 države, učenici će kroz rad u odborima i vijećima MUN-a, uključujući Vijeće bezbjednosti, Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacijaa, Program Ujedinjenih nacija za okolinu, te Međunarodnu pomorsku organizaciju, raspravljati o nizu aktuelnih svjetskih tema i problema.

Osim uticaja na svijest o globalnim pitanjima i razvijanju vještina javnog nastupa, konferencija zbližava mlade ljude iz različitih dijelova svijeta, te daje svim učesnicima priliku da sruše stereotipe i ostvare otvorena međuetnička prijateljstva.

U subotu će se održati završna ceremonija konferencije i tom prilikom će svim učesnicima biti dodijeljeni certifikati i zahvalnice za učešće na ovogodišnjoj konferenciji.

(NovaSloboda.ba)