Kurti: Ne mogu se izbjeći sporazumi koje su prethodne vlade postigle sa Srbijom

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je na današnjoj sjednici Skupštine kako su mu predstavnici međunarodne zajednice jasno stavili do znanja da se preuzete međunarodne obaveze moraju ispuniti, pa se tako ne mogu izbjeći ni sporazumi koje su prethodne vlade postigle sa Srbijom.

Kurti će tokom današnje sjednice podnijeti izvještaj poslanicima o sporazumu Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa i aneksu dogovora za njegovo provođenje, koji su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Kurti prihvatili u Ohridu 18. marta.

“Naši saveznici podsjećaju da su postignuti dogovori trajne obaveze, bez obzira mijenjaju li se Vlade, pa tako ako želimo biti tretirani kao država i biti priznati kao takva, ne mogu izbjeći obaveze iz međunarodnih ugovora koje zaključujemo”, rekao je Kurti idodao kako će se pobrinuti da se Zajednica srpskih opština (ZSO) formira u skladu s Ustavom Kosova, a ne kao treći nivo vlasti.

Premijer Kosova izjavio je da se od početka svog mandata na čelu Vlade obavezao da će dijalog Kosova i Srbije pretvoriti u ravnopravni dijalog dvije ravnopravne strane.

Prema njegovim riječima, bolji tekst sporazuma ne može se postići i jasno je da Kosovo neće biti opterećeno bilo kojom drugom strukturom vlasti i da ZSO neće imati izvršna ovlaštenja.

“Vrijedilo  je truda, jer smo postigli nešto važno. Osnovni sporazum potvrđuje da se međunarodni odnosi Kosova razvijaju na osnovi povelje Ujedinjenih nacija i svih osnovnih prava koja karakterišu suverenu državu. Srbija je pristala tretirati Kosovo kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice. Srbija se, takođe, obavezala da neće prijetiti upotrebom sile, ali ja u to, ipak, ne bih vjerovao”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da su sve obaveze utvrđene sporazumom i aneksom već na snazi i da ih nadzire Evropska unija.

“Zemlje koje sarađuju dobiće poticaje u članstvu i finansijsku podršku EU. Ali, ne postoji odgovarajući stepen povjerenja, rekao bih da postoji visoki stepen nepovjerenja. Ne možemo imati jednostrano provođenje sporazuma. Kosovo ima svoje zakonske obaveze, protivio sam se nekim sporazumima u prošlosti i nastavljam raditi na boljem rezultatu”, rekao je Kurti.

Kurti je istakao kako ne očekuje da će put provođenja ovog sporazuma biti lak, te kako će Srbija učiniti sve što je moguće kako bi otežala njegovo provođenje.

“Biće mnogo prepreka i zamki. Srbija će učiniti sve što je moguće, uključujući otvoreno ignorisanje sporazuma, odugovlačenje, tumačenje i reinterpretaciju onoga o čemu smo se već́ dogovorili“, rekao je kosovski premijer.

Poslanici opozicionih stranka u kosovskoj Skupštini izrazili su strah da bi ZSO mogla osigurati autonomiju Srbima na Kosovu, te optužili Kurtija da je napustio ranije stavove.

“Premijer Kosova je sinoć jednom rečenicom preokrenuo cio svoj politički život. Da, postoji Zajednica, Zajednica je postojala svaki put kada je rekao da je neće biti”, kazao je Memli Krasniqi predsjednik Demokratske partije Kosova, prenose Reporteri.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku smatra da je Kurti ignorisao uslove koje je sam postavio za formiranje ZSO.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske i bezbjedonosne poslove Josep Borrell je nakon sastanka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija 27. februara izjavio da je postignut dogovor o normalizaciji odnosa.

Nakon toga, 18. marta u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, održan je novi sastanak, nakon koga je Borrell ponovo objavio da je postignut dogovor o planu provođenja sporazuma. Međutim, ni jedan niti drugi sporazum nisu potpisani, jer to odbija učiniti srbijanski predsjednik Vučić.

(Fena)