EU poziva RS da povuče izmjene i dopune i osigura punu zaštitu slobode izražavanja i medija

Evropska unija izražava žaljenje povodom izglasanih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske u Narodnoj skupštini RS, a kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu. Takve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, saopšteno je iz  Delegacije EU u BiH.  

Podsjećaju, da je Evropsko vijeće dodijelilo Bosni i Hercegovini kandidatski status u decembru 2022. godine.

“Kandidatski status dolazi sa velikim očekivanjima. Komisija je u svojoj preporuci za dodjelu kandidatskog statusa definisala korake na kojima Bosna i Hercegovina treba raditi, a jedan takav korak je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija”, poručuju iz EU. 

Današnja odluka je, kako se navodi u saopštenju iz Delegacije EU u BiH, nesporno korak u pogrešnom smjeru sa užasavajućim efektom na slobodu medija u Republici Srpskoj, dok istovremeno dovodi u pitanje stratešku opredijeljenost vladajućih stranaka u Republici Srpskoj za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

“Ukoliko zakon bude u konačnici usvojen, imaće ozbiljne posljedice na okruženje za civilno društvo (ključni prioritet 11.) i slobodu izražavanja i medija (ključni prioritet 12.) u Republici Srpskoj, kao žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava”, upozoravaju iz Delegacije EU u BiH. 

Evropska unija poziva Republiku Srpsku da povuče izmjene i dopune i osigura punu zaštitu slobode izražavanja i medija.

Napominju da je ispunjavanje ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije preduslov da Bosna i Hercegovina otvori pristupne pregovore.

Evropska unija očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju 14 ključnih prioriteta, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

(Fena)