Pretežno sunčano s temperaturom do 26 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar i Sokolac 0 stepeni, Livno 2, Bjelašnica, Bugojno i Široki Brijeg 3, Sanski Most i Srebrenica 4, Ivan Sedlo, Prijedor i Zenica 5, Banja Luka i Tuzla 6, Bijeljina i Sarajevo 7, Doboj i Mostar 8, Trebinje 9, Neum 10, Gradačac 14, Bihać 15 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 20 i 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Tokom prijepodneva svježije i ugodnije.

Strujanje toplog vazduha, natprosječne temperature i sparno vrijeme u drugom dijelu dana, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Preporučljivo je prikladno se obući, kako bi se po potrebi raskomotili.

U večernjim satima, usljed blizine promjene, opšta slika će se pogoršati, izraženije na sjeveru zemlje.

Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, reumatskih bolova, promjene raspoloženja, nesanice.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno suh

Kolovoz je pretežno suh, a promet vozila pojačan u gradskim centrima. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja. Treba obratiti pažnju na pješake u naseljenim mjestima, kao i na povećan broj biciklista i motocikista.

Zbog sanacije oštećenja na mostu na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnom putu Semizovac-Olovo dionici Čevljanovići-Nišići, zbog čega vozila od 08 do 17 sati povremeno saobraćaju jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), zatim na skretanju za Orahovicu na području Konjica, te na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog većeg klizišta na magistralnom putu Foča-Goražde, kod mjesta Filipovići, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila.

Na graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)