Bećirović posjetio povratnike u Omeragićima kod Višegrada, gdje su napadnuti Ajša i Fadil Memišević

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa povratnicima i porodicom napadnutih Ajše i Fadila Memiševića u naselju Omeragići kod Višegrada nakon što je najoštrije osudio napad na bošnjačke povratnike.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je obišao povratnike u naselju Omeragići zajedno sa šefom Kabineta Alijom Kožljakom i zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duškom Jurišić.

U razgovoru sa mještanima naselja Omeragići, član Predsjedništva BiH Bećirović je pružio podršku povratnicima i poručio kako najranjivija povratnička populacija mora biti zaštićena.

On je još jednom pozvao pozvao vlasti bh. entiteta RS da hitno provedu istragu, otkriju, procesuiraju i kazne počiniocekukavičkog čina napada na povratnike Ajšu i Fadila Memiševića, koji su fizički napadnuti i pretučeni. Istakao je da je potrebno brzom i djelotvornom policijskom akcijom i sankcijama vratiti osjećaj sigurnosti među povratnicima, koji su svakodnevno izloženi sistemskoj diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih ljudskih prava.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je ponovo naglasio da bošnjački povratnici, kao i svi ljudi u Bosni i Hercegovini, moraju uživati slobodu, sigurnost i osnovna ljudska prava, te da je obaveza je nadležnih organa da im to osiguraju.