Crnogorski sud odredio pritvor “kralju kriptovaluta”

South Korean cryptocurrency entrepreneur co-founder of Terraform Labs (Terra Luna), Do Kwon (C) is taken to court after being arrested at the airport on March 24, 2023 in Podgorica. - Montenegro charged fugitive cryptocurrency entrepreneur Do Kwon with forgery, with the South Korean expected to appear in court for extradition proceedings. Kwon, through his company Terraform Labs,is accused of orchestrating a multi-billion-dollar fraud that shook global crypto markets last year. (Photo by STRINGER / AFP)

Iz Osnovnog suda u Podgorici potvrđeno je da je određen pritvor južnokorejskim državljanima Do Kwonu i Honu Chang-joonu zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo falsificiranja putnih isprava.

“Pritvor je određen osumnjičenima zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega budući da su isti strani državljani s adresom prebivališta u Singapuru, te da se istima na nesumnjiv način ne može utvrditi identitet. Saslušanje osumnjičenih bilo je zakazano danas u Osnovnom sudu u Podgorici, a branilac osumnjičenog H. C. J. tražio je izuzeće sudije, jer nije osigurao tumača korejskog jezika, odbio je da komunicira na engleskom jeziku na kome je komunicirao kod državnog tužioca”, navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Podgorici.

Do Kwon i njegov poslovni partner Hon Chang-joon uhapšeni su u četvrtak u podogričkom aerodromu, prilikom ukrcavanja za let na liniji Podgorica – Dubai. Kod njih su pronađeni pasoši Kostarike, Koreje i Belgije.

Kako je ranije kazao crnogorski ministar unutarašnjih poslova Filip Adžić, Do Kwon, trgovac kriptovalutama, jedan je od najtraženijih svjetskih bjegunaca.

Prema medijskim navodima, “kralj kriptovaluta” stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara uzrokovanih kolapsom dviju kriptovaluta, terraUSD i Luna, na kojima su do kraja maja 2021. godine mnogi investitori zaradili milionske iznose. U maju te godine, te dvije valute su kolabirale i njihova vrijednost pala je na nulu.

Interpol je u septembru prošle godine raspisao potjernicuza njim, a vjeruje se da se Kwon od kraja prošle godine krio u Srbiji.

(Fena)