Državljanin BiH pokušao krijumčariti turske migrante preko graničnog prelaza Stara Gradiška

Još jedan pokušaj krijumčarenja turskih državljana u Hrvatsku, njih pet, spriječila je u nedelju policija i privela 62. godišnjeg državljanina BiH, koji ih je preko graničnog prelaza Stara Gradiška za novac namjeravao prevesti skrivene u tovarnom prostoru priključnog vozila.

Brodsko-posavska policija u utorak je saopštila kako su njeni policajci i carinici na ulazu u državu kontrolisali teretni automobil s priključnim vozilom, kojim je graničnom prelazu pristupio 62. godišnji državljanin BiH. 

Zbog sumnje da u priključnom vozilu prevozi skrivene osobe, obavljena je detaljna kontrola i u tovarnom prostoru pronađeno pet skrivenih osoba.

Istragom je utvrđeno kako je riječ o pet državljana Turske, kojih po izvještajima policije sve više pokušava nelegalno ući u Hrvatsku i dalje u zemlje EU, prenosi Hina.

Policija je osumnjičenog vozača privela uz krivičnu prijavu zbog protivzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnice Šengenskog sporazuma.

Sukladno proceduri, nad stranim državljanima proveden je postupak prema zakonima o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, te o strancima, pa su postupkom readmisije vraćeni u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović nedavno je iz Bruxellesa, gdje se sastao s kolegama ministrima iz članica EU, izjavio da Unija mora naći načina kako zaštititi svoje interese, te uspostaviti jasna pravila i postupke za ulazak na svoju teritoriju, kroz bolju saradnju o povratku neregularnih migranata i uspostavljaanjem okvira za regularne migracije.

Božinović je naveo kako najveći broj ilegalnih migranata, njih više od 90 posto, u Hrvatsku dolazi iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Radi se o građanima država koje imaju bezvizni režim s tim zemljama. To su ti tzv. turisti o kojima govorimo, koji se kada dođu do hrvatske granice pretvore u ilegalne migrante i nastoje ući na teritoriju EU”, poručio je.

(Fena)