Oko 1.000 rudara uputilo se prema Gradskoj upravi Grada Zenica, očekuju susret s Kasumovićem

Oko 1.000 rudara iz svih rudnika Koncerna Elektroprivreda BiH, predvođenih predstavnicima Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata BiH, uputili su se pred zgradu Gradske uprave Grada Zenica.

Rudari će, kako je najavio predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić, tražiti sastanak s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, od koga će zahtijevati deblokadu računa tog preduzeća, čime bi osigurali mogućnost da im se isplati februarska plata i naknada za topli obrok za  januar. 

“Mi ne idemo, dok se ovo ne riješi. Juče smo počeli štrajk glađu, koji nećemo prekinuti. Vas, komorate, pozivam, ko god hoće, da nam se pridruži u Domu rudara”kazao je Avdić.

U ime SSS ,Samir Kurtović je istakao da rudari imaju podršku Saveza i da je “sramota da  ljudi ne mogu dobiti plaću”.

Predsjednik  Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine FBiH Sinan Husić naglasio je da su rudari dali veliki doprinos Zenici i BiH i da zaslužuju da im se pomogne da ostvare pravo na platu. Rudari, kako je kazao, očekuju da ih primi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Husić je poručio da će gradonačelnika čekati do 11 sati, a, ako se do tada ne pojavi, da će on lično biti odgovoran za sve što će se sutra dešavati u rudnicimna u Zenici i FBiH. 

“Sutra u 07 sati u svim rudnicima u FBiH počinjemo štrajk upozorenja”, poručio je Husić.

(Fena)