Promocija knjige “Divan” u mostarskom Centru za kulturu

U mostarskom Centru za kulturu danas, u 14 sati, biće upriličena promocija knjige “Divan” Ahmeda Gurbija Novopazarca. Promotori knjige su prof.dr. Sead Šemsović, prof.dr. Nehrudin Rebihić i dr. Amar Imamović.

O dervišu, šejhu i pjesniku Ahmedu Gurbi-babi Novopazarcu jako su oskudni istorijski podaci. Do godina rođenja dolazimo isključivo posredno. U svom divanu (zbirci poezije) navodi kako ga je počeo pisati 1722. kada mu je bilo 25 godina, što kazuje da je rođen 1698/99. godine. Do danas je o njemu govoreno jako malo. Najprije je njegovo skromno turbe u novopazarskom mezarju Gazilar privuklo pažnju istraživača kulturnih spomenika, pa je tek nekoliko decenija kasnije njegov divan zainteresovao istraživače divanske književnosti.

Koliko je do danas poznato, Gurbi je autor jednog kompletnog divana na osmanskom jeziku. Dosadašnji su se istraživači, u nizu navrata doticali ovog bošnjačkog pjesnika tesavufske poezije i njegovog divana, ali se niko nije bavio sagledavanjem poetike njegovog djela niti prevođenjem. Pjesničko ime Gurbi znači stranac, koje je vjerovatno stekao tokom boravka izvan Novog Pazara, s jedne, a s druge strane, može biti i manir sufijske poezije da je duhovni putnik na ovom svijetu poput stranca u nepoznatom mjestu.

Budući da je divan krajnji domet pjesnika na orijentalnim jezicima, koji, pored poznavanja poetičkih načela sufijske poezije i umjetničkog talenta pisanja, zahtijeva majstorsku visprenost umjetnika da izgradi sve pjesničke žanrove koje složena forma divana zahtijeva, mnogi divanski pjesnici zapravo nisu uspjeli načiniti ovu impozantnu pjesničku građevinu. Stoga je značaj Ahmeda Gurbija, pored umjetničke vrijednosti njegove poezije, i u zaokruženosti djela koje je ostalo sačuvano sve godine nakon njega.

Promocije knjige “Divan” se održava u sklopu kulturne manifestacije “Ramazan u Mostaru”.

(NovaSloboda.ba)