Industrijska proizvodnja u februaru u BiH manja za 0,7 posto

Ukupna industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u februaru u poređenju sa januarom ove godine manja je za 0,7 posto, dok je u poređenju sa februarom prošle godine manja za tri posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u februaru u odnosu januar ove godine veća je za 8,1 posto, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 1,1 posto, energije za 1,5 posto, a intermerdijarnih proizvoda manja za 4,6 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U februaru ove u odnosu na februar prošle godine proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 1,7 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,2 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,4 posto, energije za 4,9 posto, te intermerdijarnih proizvoda manja za 5,1 posto.

Industrijska proizvodnja zabilježila je rast u oblasti vađenje ruda i kamena u februaru u odnosu na januar ove godine za 2,8 posto, dok pad bilježe proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom za 2,4 posto, te prerađivačka industrija za 1,7 posto.

U februaru ove godine u odnosu na februar lani, industrijska proizvodnja u oblasti vađenje ruda i kamena bilježi rast za 1,7 posto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom zabilježen pad za 5,2 posto, te u prerađivačkoj industrija pad za 3,2 posto.

(Fena)