Zornić: Vrijeme da se zaustavi cementiranje etnofeudalizacije BiH

Krajnje je vrijeme da se zaustavi svako dalje cementiranje etnofeudalizacije Bosne i Hercegovine, poručila je na današnjem protestnom skupu ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić.

Naglasila je da su susjedne države Srbija, ali prije svega Hrvatska, uz podršku SAD i desničarske Evrope, instrumentalizovale Ured visokog predstavnika.

“Pri tom, neki političari koji su dobili glasove ovih građana na posljednjim oktobarskim izborima su izigrali to povjerenje i dali podršku visokom predstavniku da na secesionistički, nacionalistički, segregacijski, kolonijalni i svaki drugi retrogradni način samovoljno mijenja najviši pravni akt – Ustav i to samo jednog entiteta FBiH. Takvo silovanje pravnog sistema jedne europske države, sa hiljadugodišnjim trajanjem, kroz intervenciju internacionalne zajednice, uz pomoć domaćih kvislinga, je nedopustivo čak i u najnerazvijenim zemljama trećeg svijeta”, kazala je Zornić.

Navodi da je BiH zaista potrebna izmjena Ustava BiH na tragu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Zornić, te da sve što se dešavalo od oktobra prošle godine do sad samo dokazuje da su oni koji su rano počeli da govore da ovo vodi u smjeru produbljivanja diskriminatornih praksi, čak u smjeru apartheida, nažalost bili itekako u pravu.

Poručila je da okupljeni zahtijevaju da zlonamjerni političari i diplomate, predstavnici internacionalne zajednice, odmah prestanu sa miješanjem u društveno-politlički život BiH, namećući standarde koje ne bi u vlastitoj zemlji.

“Od patriotski orijentisanih domaćih političara zahtijevamo bezuslovno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti, kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, među kojima je uvrštena i implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali prvenstveno presude Zornić, kojom se nalaže usvajanje građanskog ustava i jednaka prava za sve građane na cijeloj teritoriji BiH odnosno princip “jedan čovjek – jedan gla, kazala je Zornić.

Poručila je zapadnim diplomatama da „ne testiraju strpljenje naroda preko nesposobnog diplomate koji svojim greškama zemlju vodi u nestanak“, kao i da pošalju sposobnog i objektivnog diplomatu da obavlja funkciju visokog predstavnika „umjesto sadašnjeg HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčevića“.

Građani su se okupili nezadovoljni ranijim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i najavom donošenja nove odluke kojom navodno želi izmjestiti formiranje Vlade FBiH iz ruku predsjednika i podpredsjednika.

Protesti su održani u organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca  „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“.

(Fena)