Crna Gora: Otvorena biračka mjesta za drugi krug predsjedničkih izbora

U Crnoj Gori danas se održava drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima građani te zemlje biraju šefa države između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića. 

Do devet sati glasalo je 6,8 posto ili 36.750 birača, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) uočio je nepravilnosti, poput jednog nasrtaja birača na članove biračkoga odbora, te bilborda na kome je reklama za kandidata Jakova Milatovića nedaleko od biračkog mjesta.

Biračko pravo na izborima za predsjednika Crne Gore ima 542.154 građana, a biračka mjesta biće otvorena od 7 do 20 sati, dok su prvi (preliminarni) rezultati najavljeni za 21 sat.

Milo Đukanović, aktuelni predsjednik Crne Gore, i kandidat njegove Demokratske partije socijalista (DPS), u prvom krugu 19. marta osvojio je 35 posto glasova. Tokom kampanje, predstavio se kao proevropski kandidat, te je Milatovića optuživao da je eksponent velikosrpske politike Aleksandra Vučića.

Protvkandidat Jakov Milatović iz Pokreta Evropa sad u prvom krugu je osvojio 29 posto glasova birača koji su izašli na izbore. Bivši je ministar privrednog razvoja u prvoj vladi nastaloj nakon parlamentarnih izbora održanih u avgustu 2020. godine, na kojima je Đukanovićev DPS prvi put, nakon tri decenije, izgubio većinu u parlamentu. Izbornu strategiju Milatović je temeljio na ekonomskoj retorici i odluci vlade u kojoj je bio ministar da minimalnu platu u Crnoj Gori podigne s 220 na 450 eura, prenose mediji.

Uoči drugog kruga, Milatovića je podržala većina protivkandidata iz prvog kruga izbora, a prije svih Andrija Mandić, čelnik prosrpskog Demokratskog fronta, koji ima 19 posto podrške, i Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore, koju je prije dvije sedmice podržalo oko 10 posto birača.

Ovi predsjednički izbori su četvrti od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i osmi od uvođenja višestranačkog sistema.

Nedeljne izbore pratiće posmatrači misije OESS, Vijeća Evrope i posmatračka misija Evropskog parlamenta, kao i posmatrači lokalnih nevladinih udruženja.

(Fena)