Hrvatski maturant poginuo vjerovatno tako što je izvodio “parkour trik”

Pogibija 17. godišnjeg učenika porečke Srednje škole “Mate BalotA” na maturalnom putovanju u Pragu u noći s petka na subotu dogodila se nakon što je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom spratu i pao kroz otvoreni prostor, potvrdila je za HRT hrvatska ambasadorica u Češkoj Ljiljana Pancirov.

“Uviđajem je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom spratu i najvjerovatnije je htio izvesti ‘parkour-trik’. Radi se o vještini prevladavanja određenih prepreka, a, nažalost, kod tog skoka učenik je pao kroz otvoreni prostor”, izjavila je ambasadorica Pancirov.

Dodala je kako će obdukcija biti gotova tokom dana budući da se radi o nesretnom slučaju, te da će od utorka biti moguće organizovati prevoz poginulog mladića u Hrvatsku.

U međuvremenu, prenosi Hina, učenicima i nastavnicima pruža se psihološka pomoć, uključen je krizni tim, stručnjaci i psiholozi, poštuju se i slijede svi posebni protokoli i osnivaju se savjetništva. U ovom slučaju, najprije se radi s učenicima koji su bili svjedoci tragedije, zatim s razredom koji je učenik pohađao, a organizuju se i posebni roditeljski sastanci.

“Sve se to radi kako bi se izbjegle dodatne posljedice”, naveli su iz porečke Srednje škole.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić izvijestio je kako krizni štab za takve situacije u Istarskoj županiji počinje sa psihološkom pomoći koja će, kako je rekao, “trebati svima”.

(Fena)