SDA najavila krivičnu prijavu protiv predsjednice FBiH Lidije Bradare

Pokušaj političkog i pravnog nasilja koje provode stranke Trojke i HDZ u namjeri da kršeći Ustav FBiH formiraju Vladu FBiH ovih dana bi mogao kulminirati, saopšteno je iz Stranke demokratske akcije.

U saopštenju se navodi da je, iako rok od 30 dana ističe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara odbila da obavi konsultacije s podpredsjednikom Refikom Lendom u vezi sa sastavom nove Vlade, te je mimo političkog dogovora s podpredsjednikom, koji predstavlja Bošnjake, potpisala odluku o imenovanju premijera i ministara. 

“Ukoliko se desi da predsjednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba podpredsjednika, protiv nje će biti podnesena krivična prijava”, navode iz SDA.

Dodaju da bi predsjednica Federacije BiH ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

“Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke. Poštivanje vladavine zakona, propisanih precudura, a naročito temeljnog pravnog akta – Ustava Federacije BiH, nulti je prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu”, ističe se u saopštenju. 

Napominje se da su Ustavom FBiH, uz ostalo, definisani i osjetljivi međunacionalni odnosi i balansi, odnosno prava konstitutivnih naroda, uključujući i Bošnjake, koji u Federaciji BiH čine 70,4 posto stanovništva i koje u ovoj fazi fomiranja vlasti predstavlja podpredsjednik Lendo. 

“Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidim posljedicama, i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima”, navodi se u saopštenju SDA.

(Fena)