Stanovnici u blizini kolumbijskog vulkana evakuisani

Oko 120 stanovnika koji žive u blizini kolumbijskog vulkana Nevado del Ruiz evakuisano je u ponedeljak, rekli su zvaničnici nakon pojačane seizmičke aktivnosti.

Erupcija vulkana iz 1985. godine, koja je usmrtila 25.000 ljudi, smatra se najgorom prirodnom katastrofom u kolumbijskoj istoriji i jednom od najsmrtonosnijih erupcija 20. vijeka.

Guverner departmana Caldas Luis Carlos Velasquez rekao je, za Blu radio, da će oko 40 porodica koje žive u blizini vulkana biti preseljeno kao “preventivna” mjera.

Do nekih domova u blizini kratera koji se dimi nije moguće doći putem mobilnog telefona ili radija, rekao je, što otežava njihovo upozorenje u slučaju nužde.

Nedavno je došlo do “značajnog povećanja seizmičke aktivnosti”, navelo je ministarstvo rudarstva u prošlosedmičnom saopštenju, dok je kolumbijska geološka služba SGC upozorila na “vjerovatnu erupciju za nekoliko dana ili sedmica”.

“Imamo narandžastu uzbunu zbog promjene seizmologije na vulkanu Ruiz. Gradonačelnici moraju pripremiti protokole za ovo stanje uzbune”, rekao je predsjednik Gustavo Petro.

Prema kolumbijskoj jedinici UNGRD za upravljanje rizicima od katastrofa, narandžasti nivo znači vjerovatnoću erupcije “veće od bilo koje u prošloj deceniji”.

(Fena)