U šest rudnika jednosatni štrajk upozorenja u znak solidarnosti sa zeničkim rudarima

U šest rudnika uglja iz Koncerna Elektroprivreda BiH jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja kao vid solidarnosti s rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica, koji još nisu dobili februarsku platu, a 24. marta su prekinuli proizvodnju i od tada se nalaze u radničkom neposluhu.

“Kako smo juče i najavili, jutros je od sedam do osam sati u svih šest rudnika održan jednosatni štrajk upozorenja, dok je u zeničkom rudniku od ranije prekinuta proizvodnja. Sinoć kasno, od svojih kolega iz Zenice, dobio sam obavještenje da će gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prekinuti godišnji odmor i da će sutra održati sastanak s predstavnicima Sindikata i menadžmenta RMU Zenica. Na taj su sastanak, na kome bi prema najavi trebao biti potpisan sporazum o otplati duga na rate, pozvali i mene, pa ću i ja doći u Zenicu”, kazao je predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić.

Kako je istakao, zbog sutrašnjeg sastanka je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH otkazao današnju press konferenciju Upravnog odbora u Zenici, koja je trebala biti održana u Domu rudara Zenica.

“Nema potrebe, ako će sutra biti taj sastanak, da ponavljamo iste stvari. Sutra ćemo na sastanku razgovarati o svemu”, ističe Husić.

Direktor Zavisnog društva RMU Zenica Mensur Hukić zakazao za danas u 10 sati press konferenciju, na kojoj će iznijeti činjenice o stanju u tom rudniku.

(Fena)