Milo Đukanović podnosi ostavku na mjesto predsjednika DPS-a

Predsjednik DPS-a Crne Gore Milo Đukanović podnijet će ostavku na tu funkciju, a vršilac dužnosti predsjednika te stranke biće Danijel Živković, sadašnji šef Kluba zastupnika.

Odlazeći predsjednik Crne Gore ranije je na Parlamentarnom kanalu potvrdio da je njegovo povlačenje bilo na stolu na Kongresu 2021. godine, ali je tada zaključeno da nije vrijeme za to.

Đukanović je polovinom marta, međutim, najavio je da će se povući s dužnosti čelnika DPS-a, podsjeća Radiotelevizija Crne Gore.

Tada je rekao da unutarstranački izbori u DPS-u dolaze nakon predsjedničkih i prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od 60 do 90 dana nakon završetka izbora, te će se na njima birati novo rukovodstvo stranke.

Od 1991. godine, Đukanović je bio podpredsjednik DPS-a Crne Gore. Kada je 1997. godine eskalirao sukob s dotadašnjim liderom te stranke Momirom Bulatovićem, na mjesto predsjednika stranke izabrana je Milica Pejanović Đurišić. Treći kongres je održan 31. oktobra 1998. godine i tada je Đukanović izabran na mjesto predsjednika, što je funkcija koju je obavljao do danas.

Tokom predsjedanja DPS-om, bio je četiri puta crnogorski premijer i u dva mandata predsjednik Crne Gore.

DPS je 2020. godine skinut s vlasti, a istu sudbinu Đukanović je doživio proteklog vikenda, kada ga je u drugom krugu crnogorskih predsjedničkih izbora pobijedio Jakov Milatović, kandidat Pokreta Evropa sad, koji je osvojio 60 posto glasova izašlih birača.

Đukanović će na mjestu predsjednika Crne Gore ostati do 20. maja, kada će se održati inauguracija novog predsjednika.

(Fena)