Besplatna obuka za posao budućnosti

Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH, zajedno s partnerima Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNK-a, provodi obuke za IT sektor, saopšteno je iz REDAH-a.

Ukoliko ste mlađi od 35 godina i imate afinitet prema IT sektoru a ujedno ste voljni steći nova znanja ili proširiti već stečena te si sami stvoriti radno mjesto i osigurati budućnost kroz najbrži rastući sektor na svijetu na pravom ste mjestu. Nudimo besplatne obuke u trajanju od minimalno 3 mjeseca te izvanrednu priliku za stjecanje certifikata za:

Digital marketing specijalistu

Quality Assurance testera

WordPress developera

Više informacija OVDJE https://redah.ba/javni-poziv-za-ucesce-u-programu-besplatne-obuke-u-it-sektoru-drugi-ciklus/ 

Link za prijave forms.gle/tVtGnDQRotQjN4Cx8

Opšte je poznata činjenica da je IT sektor najbrže rastući poslovni sektor kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini koji, pak, zahtijeva stalno učenje i usavršavanje, stoga su ciljna grupa ovog projekta mladi do 35 godina starosti, ponajprije prijavljeni u Službu za zapošljavanje HNK-a, koji bi kroz stručne obuke stekli nove vještine, ali i stvorili povoljnije uslove za zapošljavanje, te smanjili nezaposlenost na području Mostara i Hercegovine.

Obuke će se organizovati u ciklusima i grupama kroz teorijsku i praktičnu nastavu koja bi mladima osigurala stručna znanja iz IT sektora koji nudi brojne mogućnosti za zapošljavanje.

Segment IT industrije raste iz dana u dan te tako trenutno postoji potencijal za dodatna zapošljavanja unutar IT koja se procjenjuju na i do nekoliko hiljada novih radnih mjesta.

U samo posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini, zabilježen je porast IT industrije za 72 posto, što je u ukupnom bruto društvenom proizvodu učešće sa 76 miliona eura.

Prema istraživanjima koja su rađena u toku ranijih godina, u sklopu ispitivanja “analize potrebnih vještina za softversku industriju” sa prikupljenim podacima u ovoj studiji, od prosječno 926 otvorenih pozicija za IT specijaliste na godišnjem nivou, 388 ne može biti popunjeno. U većini slučajeva, kao razlog se navodi nepostojanje kandidata s odgovarajućim znanjima i vještinama, te iz tog razloga je ovaj program od velikog značaja.

Istovremeno, pored same obuke projekat nudi mogućnost bržeg spajanja poslodavca i radnika što svakako olakšava proces, mladima osigurava radno mjesto, a poslodavcu provjerenog i efikasnog radnika.

Rok za podnošenje prijava je 20.04.2023. u 15 sati.

Samo potpune prijave biće uzete u razmatranje.

Više informacija na https://redah.ba/javni-poziv-za-ucesce-u-programu-besplatne-obuke-u-it-sektoru-drugi-ciklus/

Link za prijave forms.gle/tVtGnDQRotQjN4Cx8

(NovaSloboda.ba)