Umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Drvar -4, Livno -3, Široki Brijeg i Sokolac -2, Bihać i Bugojno -1, Ivan Sedlo, Prijedor, Sarajevo i Zenica 0, Sanski Most i Stolac 1, Banja Luka 2, Trebinje 3, Doboj, Mostar, Srebrenica i Tuzla 4, Bijeljina, Neum i Zvornik 6 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana, postupni porast oblačnosti. Nešto manje oblačnosti i sunčanije se očekuje na jugu i jugozapadu. U večrnjim satima, ponegdje u Bosni može pasti i malo kiše, a na planinama i malo snijega.

Vjetar slab, veći dio dana, zapadni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljnija u odnosu na proteklih par dana.

Nakon vedrijeg i hladnog jutra, kada je poželjno posvetiti pažnju oblačenju, postepeno će otopliti.

Opšta slika će, uz više temperature vazduhu i duže sunčane intervale, biti ljepša na jugu i jugozapadu zemlje.

U Bosni, takođe, stabilnije, pri tome uz naoblaku i slabije padavine u poslijepodnevnim satima, što bi moglo uzrokovati lošije raspoloženje kod meteoropata.

Moguće su i reakcije na promjenu u vidu blaže glavobolje, nesanice, dekoncentracije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, mogući su mjestimični odroni kamenja na kolovoz, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bugojno- Novi Travnik i Crna Rijeka-Jajce.

Zbog radova na sanaciji klizišta i dalje je zatvorena Zenička zaobilaznica na autoputu A-1 (oba smjera).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici), Čevljanovići-Nišići, kao i na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Zbog većeg klizišta na magistralnom putu Foča-Goražde (kod mjesta Filipovići), saobraća se otežano, jednom trakom.

Za vrijeme održavanja „Put križa“ danas od 13,30 do 17 sati doći će do obustavljanja saobraćaja na magistralnom putu Sovići-Gorica. Za vrijeme obustavljanja, vozila mogu saobraćati regionalnim putem R-421 Klobuk-Tihaljina-Sovići.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473). Vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Pojačan je promet putničkih vozila na graničnim prelazima: Velika Kladuša, Gradina, Bosanska Gradiška i Bosanski Brod na ulazu u našu zemlju. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila  protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)