Umjetnici Neni Šešić-Fišer nagrada Fondacije Effetto Arte za sliku inspirisanu sevdalinkom

Ovogodišnje nagrade umjetnicima iz cijelog svijeta u izboru Fondacije Effetto Arte dodijeljene su u milanskom Muzeju nauke i tehnologije “Leonardo da Vinci“. Ove godine, na petoj dodjeli ovog značajnog priznanja, među nagrađenima je i sarajevska umjetnica Nena Šešić-Fišer, koja već niz godina živi i stvara u Holandiji.

Šešić-Fišer je nagrađena za sliku “Elegia: Tempi Senza Tempo“, inspirisanu sevdalinkom “Kraj tanana šadrvana“, koja je uvrštena u katalog ovogodišnje prezentacije umjetnika Effetto Arte.

Ovo je drugi put da su radovi Nene Šešić-Fišer uvršteni u selekciju ove fondacije – u januaru ove godine u Firenzi je primila Donatellovu nagradu za svoj rad koga je predstavila slikom “Loth’s Trickery“.

U izjavi za Fenu, Šešić-Fišer kaže da je pod izuzetnim utiskom ceremonije dodjele nagrade za slikarstvo, gdje su se okupili umjetnici iz cijeloga svijeta.

#Predivno okruženje i ceremonija, a nagrada je kažu jedna od najvažnijih u Italiji. Još sam iznenađena umjetnicima koji su stigli iz Meksika, Amerike, Azerbejdžana, Ukrajine, Filipina, Koreje, Japana, Kine, Indonezije, Dubaia, Brazila, kao i iz svih zemalja Evrope. Meni je ova nagrada veoma značajna za moj dalji rad, kao i podsticaj za istraživanje novih tehnika i eksperimentisanje u novim medijima. Specijalno mi je drago što sam dobila tu nagradu za sliku koja je inspirirsana starom sevdalinkom koja govori o moći  ljubavi – ‘Kraj tanana šadrvana’. Stihovi te pjesme su ispisani na mojoj slici i tako sam povezala muziku i sliku”, kazala je Šešić-Fišer za Fenu.

Umjetnički žiri, koga čine predsjednik fondacije Sandro Serradifalco, te istoričari umjetnosti i kuratori Francesco Saverio Russo i Salvatore Russo, nagradu Leonardo da Vinci dodjeljuje savremenim autorima čija djela promovišu nove forme umjetničkog iskustva.

Prepoznatljivo obilježje rada ove fondacije je njen napor da okupi najzanimljivije stvaraoce iz cijelog svijeta na jednom mjestu, gdje će se u ambijentu neke od znamenitih istorijskih građevina suočiti predstavnici različitih kultura i senzibiliteta, koje uzajamno povezuje ljubav prema umjetnosti.

Istovremeno, to je i prilika da se umjetnici upoznaju s umjetničkim kritičarima i istoričarima umjetnosti koji su među najbrojnijim gostima na ceremoniji uručenja nagrada.

(Fena)