Iz svijeta: Slike sedmice

Vatreni protesti

Oblaci suzavca, zapaljene barikade, demonstranti koji žure – slika snimljena u Toulouseu prošle sedmice, mogla je biti snimljena u mnogim drugim gradovima Francuske. Od kako je predsjednik Macron donio posebno pravilo za podizanje starosne granice za odlazak u penziju bez glasanja u parlamentu, stotine hiljada demonstrira iz sedmice u sedmicu, uključujući nekoliko njih koji su tu prvenstveno da prave haos.

Protesti ponekad liče na ritual u kome svako ima svoju ulogu – uključujući i fotografe koji u spektakularnim slikama bilježe bijes ulica.

Vjerovatno će se nastaviti.

Crvena tkanina

Patrijarhalno društvo u kome su sluškinje prisiljene da nose potomke svojih gospodara: kanadska autorica Magaret Atwood opisuje ovaj horor scenario u svom romanu “Izvještaj sluškinje”.

Budući da strahuju od drastičnog ukidanja ženskih prava u Izraelu, obzirom na reformu pravosuđa koju je planirala Netanyahuova vlada, već sedmicama kolone demonstranata izlaze na ulice širom zemlje u kostimima po uzoru na one iz adaptacije serije Atwood knjige .

“Žene će prve, koje će biti oštećene time”, kaže inicijator ideje o protestu, marketinški stručnjak.

Šareno pomiješano

Puno sjaja, puno boja i, naravno, ležernih sunčanih naočala ne bi trebalo nedostajati u povorci na Gudi Padwa.

Kao i ovde u Mumbaiju, milioni ljudi izašli su da proslave novu godinu i početak proljeća prema hinduističkom kalendaru. Na ovaj poseban dan, Hindusi obilježavaju sjećanje na stvaranje svemira od strane boga stvoritelja Brahme.

Uz muziku i ples na ulicama, tradicionalno su dio toga i molitve, čišćenje i ukrašavanje vlastita četiri zida, polaganje rangolisa (kitnjastih šara od pijeska, praha ili obojenog pirinčanog brašna) i gozba za najmilije.

Pa, Sretna Nova godina!

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)