Kosovo: Uhapšena četiri policajca zbog ranjavanja Srbina

Istražioci Policijskog inspektorata Kosova uhapsili su četiri kosovska policajaca koji su prethodno suspendovani zbog ranjavanja Srbina na sjeveru Kosova.

Iz kosovske policije juče su demantovali, a poslije podne potvrdili da su kosovski policajci  učestvovali u pucnjavi tokom koje je ranjen M. J. (39) iz Zvečana. Nakon toga saopštili su da su suspendovali četvoricu policajaca i to trojicu koja nisu prijavila slučaj i jednog policajca za koga se pretpostavlja da je pucao u Srbina.

“Kontinuiranim uviđajem i angažmanom policijskih jedinica na mjestu događaja, kao i provjerom podnesenih dokaza, uspjeli su pribaviti dokaze koji upućuju na sumnju o mogućoj umiješanosti policijskog službenika u pucnjavu”, stoji u saopštenju iz kosovske policije.

Takođe, iz policije Kosova ističu je da će blisko sarađivati s inspektoratom i tužitlaštvom, kako bi se utvrdila odgovornost policajaca koji se ne pridržavaju i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

Nakon toga, incident na sjeveru Kosova osudio je Ured Evropske unije na Kosovu, te zatražio od mjerodavnih institucija da provedu brzu i temeljitu istragu, kako bi osobe koje su učestvovali u pucnjavi bile privedene pravdi. 

“EU na Kosovu osuđuje bezbjedonosni incident, u kome je u ponedeljak uveče vatrenim oružjem ranjen kosovski Srbin u blizini punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan. Sve mjerodavne pravosudne institucije sada trebaju provesti brzu i temeljnu istragu i odgovorne privesti pravdi”, stoji u objavi Ureda EU na Kosovu na Twitteru.

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu takođe su izrazili zarinutost zbog navedenog incidenta, te istakli da sve osobe odgovorne za ove kriminalne radnje moraju odgovarati.

“Svi građani moraju vjerovati u transparentnost službenika za provođenje zakona i pravosudnog sektora. Podrška SAD-a kosovskim institucijama vladavine prava unapređuje zajedničku viziju demokratske i multietničke države”, kazao je američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier u svojoj objavi na Twitteru.

Novi incident na sjeveru Kosova dogodio se u ponedeljak u blizini punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan nakon koga je ranjeni Srbin prebačen u bolnicu, gdje je zadržan na intenzivnom liječenju. Iz Policije Kosova u utorak su demantovali, a kasnije potvrdili umiješanost u navedeni incident zbog koga su suspendovali četvoricu policajaca.    

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u utorak da je bezbjedonosna situacija na Kosovu složena, te je zatražio pravovremenu i efikasnu reakciju UN-a na incidente i provokacije Prištine.

Vučić je to kazao tokom susreta s posebnom predstavnicom glavnog sekretara i voditeljicom UNMIK-a Caroline Ziadeh, koja će Vijeću bezbjednosti Ujedinjenih nacija 27. aprila podnijeti izvještaj o stanju na Kosovu.

(Fena)