Zemlje širom Planete sutra obilježavaju Svjetski dan baštine

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zemlje širom Planete, čiji su narodi i preci tokom vijeka ostavili bezvremene materijalne i kulturološke tragove u istoriji, obilježavaju 18. aprila Svjetski dan baštine, čija je ovogodišnja tema “Promjene baštine”.

Taj dan obilježava se kako bi se podigla svijest o važnosti zaštite kulturne baštine, kao što su istorijske građevine, spomenici i arheološka nalazišta, ali i slavila raznolikost baštine širom Planete.

Ideju o obilježavanju Svjetskog dana baštine predložilo je Međunarodno vijeće za spomenike i mjesta (ICOMOS) 1982. godine, a kasnije ju je odobrila Opšta skupština Ujedinjenih nacija 1983. godine. Datum, 18. april odabran je u spomen na dan kada je UNESCO usvojio Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine 1982. godine.

Tema “Promjene baštine”, prema stavu ICOMOS-a, nudi priliku da se odgovori na pitanja u vezi s učenjem o tradicionalnim načinima znanja i sistemima znanja u vezi s klimatskim djelovanjem.

Naglašava korištenje kulturne baštine kao sredstva za promicanje pravedne zaštite ranjivih zajednica pred klimatskim izazovima, usklađujući se s decwnijom djelovanja Ujedinjenih nacija. Ova tema podstiče na razmišljanje o tome kako baština može igrati ulogu u rješavanju problema klimatskih promjena i podržavanju održivih radnji za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

Do aprila 2023. godine, ukupno 1.157 mjesta svjetske baštine (900 kulturnih, 218 prirodnih i 39 mješovitih dobara) postoji u 167 zemalja. Zemlje s najviše lokacija su Italija (58), Kina (56), Njemačka (51), Francuska (49), Španija (49), Indija (40), Meksiko (35), Ujedinjeno Kraljevstvo (33) i Rusija (30).

(Fena)