Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Pretežno oblačno je na području Krajine.

Temperature vazduhaa izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Bugojno 2, Drvar, Ivan Sedlo i Sokolac 4, Sanski Most i Zenica 5, Banja Luka, Prijedor, Srebrenica i Tuzla 6, Livno, Sarajevo i Zvornik 7, Široki Brijeg 8, Bihać, Bijeljina i Gradačac 9, Trebinje 10, Mostar 12, Neum i Stolac 13 stepeni.


Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz umjereno oblačno. Od sredine dana prema večernjim satima, lokalni pljuskovi i slaba grmljavina se očekuju na području Hercegovine, Krajine, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropate neće imati jačih tegoba.

Nakon prohladnog jutra, kada je poželjno nešto više opreza prilikom boravka na otvorenom, tokom dana će sa porastom temperature opšta slika biti ljepša.

Savjetujemo Vam da se prikladmo obučete, kako bi se, po potrebi, raskomotili.

Lokalni pljuskovi mogli bi u poslijepodnevnim satima povremeno kvariti ugođaj.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz pojačan promet vozila u blizini gradskih centara. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Zbog učestalih odrona skrećemo pažnju na puteve: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Buna-Masline, Banja Luka-Teslić, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Zbog održavanja biciklističke trke, danas će u vremenu od 10:45 do 14 sati dolaziti do povremene obustave saobraćaja na putnim pravcima: Bijeljina-Zvornik, Donje Caparde-Karakaj i Donje Caparde-Šekovići-Vlasenica.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici), Čevljanovići-Nišići, kao i na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Zbog većeg klizišta na magistralnom putu Foča-Goražde (kod mjesta Filipovići), saobraća se otežano, jednom trakom.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473). Vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)