Bitka za „Zemlju pasa“

Zbrinjavanje u skloništima, sterilizacija i udomljavanje dugoročno rješavaju problem napuštenih životinja. Obzirom da veliki broj lokalnih uprava u Bosni i Hercegovini godinama ignoriše svoju zakonsku obavezu da provode ove aktivnosti, udruženja i pojedinici koji ne mogu zatvarati oči pred patnjom nevinih bića su se prihvatili da kao volonteri rade posao vlasti. Jedno od takvih je udruženje „Srce za šapu“ iz Sanskog Mosta, čiji su osnivači vlastitim sredstvima kupili zemljište i bez podrške bilo koje organizacije ili institucije sagradili „Zemlju pasa“, jedno od najljepših skloništa za pse u regionu. U ovom skloništu koje omogućava slobodno kretanje svakoj životinji je trenutno smješteno 167 pasa koje su spasili od gladi, bolesti i nedostatka ljudske ljubavi koja je toliko potrebna svakom psu.

Rad udruženja „Srce za šapu“ prepoznala je tek nekolicina osoba iz BiH i inostranstva koji pokušavaju pomoći rad skloništa, prije svega finansijski. Kada je jedan napušteni pas u pitanju to podrazumijeva njegovo zbrinjavanje, čipiranje, vakcinisanje, sterilizaciju i pripremu za udomljavanje.

Nakon sedam godina odricanja i davanja, osnivači ovog Udruženja su sada na izmaku snaga, a  sudbina pasa o kojima brinu je pod velikim znakom pitanja. Zbog velikih troškova održavanja skloništa i obavljanja ovog društveno korisnog cilja, „Srce za šapu“ se odlučilo za pokretanje kampanje skupnog finansiranja (crowdfunding) na bosansko-hercegovačkom portalu za podršku društveno korisnim idejama doniraj.ba.

„Treba nam pomoć svih koji vjeruju da ljubav ne poznaje granice i koji dijele naše vrijednosti. Mjesečni troškovi  ‘Zemlje pasa’ iznose preko 5.500 KM, od čega za hranu za pse odlazi oko 65 posto, a ostali troškovi su za veterinarske usluge, bruto platu jednog radnika i održavanje skloništa. Kako se broj pasa u skloništu povećava, kako cijene hrane za pse rastu i kako se naša ušteđevina osipa, nabavka hrane je iz mjeseca u mjesec postala bitka za opstanak, bitka koja ima sve manje šansi da bude dobijena. Trenutna zaliha hrane će biti dovoljna za narednih 20 dana, a poslije toga ne znam šta će biti …  Zato smo se u saradnji sa ‘Fondacijom tuzlanske zajednice’ odlučili za pokretanje ove kampanje, čiji je cilj da prikupimo novac potreban za mjesečnu nabavku hrane za pse, što iznosi 3.060 KM.“,  rekla nam je Eni Kurtović, osnivačica Udruženja.

Njegovanje osjećanja poštovanja i ljubavi prema životinjama gradi okruženje koje je kvalitetnije za život djece i stanovnika u lokalnim zajednicama. Na žalost, svakodnevno čitamo medijske natpise koji ukazuju na veliku količinu nasilja i depresije u našem društvu. Prakticiranje ljubavi i društveno odgovorno i korisno ponašanje oplemenjuju one koji se odluče za pomoć i daje im priliku da osjete zadovoljstvo čineći ovaj svijet boljim.

Iz udruženja „Srce za šapu“ pozivaju sve koji žele pomoći da posjee društvene profile udruženja „Srce za šapu“, da se zaljube u stanovnike njihove „Zemlje pasa“ i da doprinesete opstanku ovog skloništa učešćem u kampanji na portalu doniraj.ba: https://doniraj.ba/organization/view/srce-za-sapu.

(NovaSloboda.ba)