Javni poziv za učešće u programu besplatne obuke u IT sektoru

Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH, zajedno s partnerima Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNK-a, provodi besplatne obuke za IT sector. Prijave traju do nedjelje, 30. aprila, do 15 sati.

Ukoliko ste voljni steći nova znanja ili proširiti već stečena i sami stvoriti radno mjesto i osigurati budućnost kroz najbrži rastući sektor na svijetu na pravom ste mjestu.

REDAH nudi besplatne obuke u trajanju od minimalno 3 mjeseca te izvanrednu priliku za stjecanje certifikata za: Digital marketing specijalistu, Quality Assurance testera, WordPress developera

Opšte je poznata činjenica da je IT sektor najbrže rastući poslovni sektor kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini koji, pak, zahtijeva stalno učenje i usavršavanje, stoga su ciljna grupa ovog projekta prijavljeni u Službu za zapošljavanje HNK-a, koji bi kroz stručne obuke stekli nove vještine, ali i stvorili povoljnije uslove za zapošljavanje i smanjili nezaposlenost na području Mostara i Hercegovine. Obuke će se organizovati u ciklusima i grupama kroz teoretsku i praktičnu nastavu koja bi mladima osigurala stručna znanja iz IT sektora koji nudi brojne mogućnosti za zapošljavanje.

Segment IT industrije raste iz dana u dan i trenutno postoji potencijal za dodatna zapošljavanja unutar IT koja se procjenjuju na i do nekoliko hiljada novih radnih mjesta.

U samo posljednjih nekoliko godina, u Bosni i Hercegovini, zabilježen je porast IT industrije za 72 posto, što je u ukupnom bruto društvenom proizvodu učešće sa 76 miliona eura.

Prema istraživanjima koja su rađena u toku ranijih godina, u sklopu ispitivanja “analize potrebnih vještina za softversku industriju” sa prikupljenim podacima u ovoj studiji, od prosječno 926 otvorenih pozicija za IT specijaliste na godišnjem nivou, 388 ne može biti popunjeno. U većini slučajeva, kao razlog se navodi nepostojanje kandidata s odgovarajućim znanjima i vještinama, pa je zbog toga ovaj program od velikog značaja. Istovremeno, pored same obuke, projekat nudi mogućnost bržeg spajanja poslodavca i radnika što svakako olakšava proces, mladima osigurava radno mjesto, a poslodavcu provjerenog i efikasnog radnika.

(NovaSloboda.ba)