Bradara zamolila poslanike da pruže priliku novom sastavu Vlade FBiH

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj treba biti imenovana nova Vlada, poručila poslanicima da daju priliku kandidatu za premijera i ostalim kandidatima za ministre.

Vjeruje kako su predloženi kandidati spremni i svjesni odgovornosti i da će sve nedoumice svojim radom razriješiti, kao i opravdati dato povjerenje.

“Molim vas, pokažimo dostojanstvo, ostanimo principijelni i dokažimo kako u ovoj zemlji, ipak, vlada demokratija, kako smo u stanju sami donositi odluke, kako nećemo pristati na nasilje nego na haos odgovoriti radom i preuzimanjem odgovornosti. Pružite priliku ovoj Vladi, kandidatu za premijera, njegovom programu i sporazumu koji stoji iza istog. Takođe, molim da se s poštovanjem zahvalimo i aktuelnoj Vladi odnosno ministrima koji su više od osam godina obavljali svoje dužnosti”, kazala je Bradara.

Podsjetila je da se rješenje situacije u vezi imenovanja Vlade moralo dobiti od međunarodne zajednice.

“Iskreno se nadam kako ćemo datu nam priliku u narednom periodu iskoristiti i unutar naših institucija postići potrebne dogovore i kako više nikad ne bismo došli u ovu situaciju”, istakla je Bradara.

Pred narednim sazivom Vlade kaže da je velik posao, a prije svega zadatak da ojača otpornost Federacije na izazove, jer su “protekle godine dokazale koliko je naš sistem od upravljačkog, do privrednog osjetljiv i ranjiv, a sve opet na štetu građana”.

“Jednako očekujem, prije svega, iskren, a onda i predan nastavak rada na evropskom putu odnosno maksimalne napore u ispunjavanju obaveza Federacije kao entiteta Bosne i Hercegovine kada su u pitanju reformski procesi odnosno zadaci koji se od nas očekuju. Ne smijemo zaboraviti ni kantone, saradnju i koordinaciju s njima posebno, kada su u pitanju zajedničke nadležnosti. Probajmo dokazati ili barem pokušati dokazati stanovnicima Federacije, da možemo raditi zajedno, pa ako treba i kritikovati ako je to s ciljem konstruktivne kritike i pomoći”, navela je Bradara u svom obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Trenutno je u toku rasprava o jedinoj tački dnevnog reda današnje vanredne sjednice, a to je Odluka o imenovanju Vlade FBiH.

(Fena)