Veliki broj specijalaca u zgradi Parlamenta, poslanici Demokratske fronte napustili sjednicu

Veliki broj pripadnika specijalne policije, ne samo iz Sarajevskog već i Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, prisutno je u zgradi Federalnog parlamenta pred kojom traju protesti građana nezadovoljnih jučerašnjom odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta, vezanom za način imenovanja postizborne Vlade FBiH.

Iako nema zvaničnih podataka o broju prisutnih na protestu, najčešće se spominje nekoliko stotina, a primjetan je njihov veći broj nego što je bio na početku današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma, posvećene imenovanju nove, postizborne vlade.

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara predložila je novi vladin sastav bez saglasnosti jednog od potpredsjednika FBiH Refika Lende (Stranka demokratske akcije), što je jučerašnjom odlukom omogućio visoki predstavnik, privremenom izmjenom Ustava FBiH.

U Bradarinom prijedlogu nema imena kadrova Stranke demokratske akcije. Osim članova Trojke – Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke, u njenom prijedlogu su još imena predstavnika Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990. 

Kao i SDA, i Demokratska fronta je izrazila nezadovoljstvo Schmidtovom jučerašnjom odlukom ocijenivši je kao grubo kršenje Ustava. Stoga su zastupnici ove stranke napustili današnju sjednicu Predstavničkog doma, a šef njihovog poslaničkog kluba Mahir Mešalić prethodno verbalno reagovao tokom obraćanja Nermina Nekšića za parlamentarnom govornicom kao kandidata za novog federalnog premijera, prema Bradarinom prijedlogu.

Nikšić je govorio podnoseći ekspoze, a Mešalić burno reagovao da je to protivno pravilima, jer imenovanje Vlade još nije potvrđeno na ovoj sjednici. Zbog ponovljenog reagovanje, predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić je Mešaliću izrekla opomenu.

Poslanici njegove stranke pridružili su se protestu ispred zgrade Parlamenta, nakon napuštanja sjednice koja je nastavljena bez njihovog prisustva.

(Fena)