Bregu: Istina ima svoju cijenu – koliko smo spremni potrošiti za “ubijanje” lažnih vijesti

Dezinformacija je namjerno i često skriveno širenje lažnih informacija, kao i širenje glasina, kako bi se uticalo na javno mišljenje ili prikrilo istinu. Lažne vijesti se šire šest puta brže od istinitih.

U epizodi #TalkingPoint-a podkasta generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, kroz lični pregled, dekonstruiše “loše vijesti”, deepfakes i uticaj umjetne inteligencije (AI) na širenje lažnih vijesti, saopšteno je iz RCC-a.

Dezinformacije su oblik ratovanja. Sedam od 10 građana zapadnog Balkana smatra da su lažne vijesti problem za demokratiju, a 74 posto vidi to kao sigurnosnu prijetnju. Većina, odnosno 57 posto, vjeruje da mogu prepoznati lažne vijesti od istinitih.

“Istina ima svoju cijenu. Kad je u pitanju iznošenje istine danas, činimo li to zaista? I, što je još važnije, da li je zaista želimo čuti? Loše vijesti o dezinformacijama su ono što ih čini viralnim. Ovo nije metafora. Ovo je stvarnost. Dakle, imamo nešto što nas brine, te se nešto mora i učiniti, jer trgovci lošim vijestima će ostati u poslu sve dok postoje kupc”, kaže generalna sekretarka RCC-a.

Postavljauju se pitanja koliko smo spremni potrošiti za “ubijanje lažnih vijesti” i koji nivo rizika smo spremni prihvatiti, kao i da li postoje primjeri medijskih institucija ili think tankera u našoj regiji koji mogu primijeniti strategije za borbu protiv online propagande.

“Postoji istina i postoje laži. Laži koje se govore radi moći i ličnog profita”, zaključuje Bregu.

(Fena)